Foto: Tanjug/AP /Efrem Lukatsky, Twitter

U ruskom napadu na Vinicu stradala je četvorogodišnja devojčica Liza Dmitrijeva, dok je njena majka Irina teško povređena. Njih dve su neposredno pre napada išle u šetnju, i tada su nastali poslednji snimci devojčice čiji je život prerano ugašen.

Devojčica, koja je imala Daunov sindrom, tog dana izašla je u uobičajenu šetnju sa majkom. Ona je tada snimila devojčicu kako veselo gura kolica iza nje. Samo 90 minuta nakon nastanka snimka, granate su usmrtile Lizu.

Na prvom snimku koji je nastao u 9.38 ujutru vidi devojčica u belim helankama, sa gumicom za kosu u obliku leptira kako se osmehuje i gleda svoju majku koja hoda pored nje. Sat vremena kasnije, na ovaj „bezbedan“ grad koji se nalazi na četiri sata vožnje, usledio napad u kojem je poginulo 23 ljudi, dok je više od 100 njih ranjeno, a 39 se vodi kao nestalo.

Usred pokolja, nastalo je još još snimaka koji pokazuju kako Liza leži mrtva u svojim prevrnutim kolicima. Na jednoj slici se vidi ruka vojnika kako poseže za kolicima, a gust dim ispunjava nebo.

Liza je jedno od troje dece ubijenih u napadu. Njena majka je preživela eksplozije, ali sa teškim povredama i moraće da joj se amputira noge.

Da je devojčica poginula, a majka ranjena potvrdila je i generalna direktorka izdavačke kuće Kartel Irina Asman u kojoj je Irina radila.

„Danas u Vinici, naša zaposlena Irina Dmitrijeva i njena mlada ćerka su bile u epicentru granatiranja. Devojčica je poginula na licu mesta… Ira je u kritičnom stanju na intenzivnoj nezi. Toliko tuge, toliko suza… Više nemam snage“, napisala je Asman.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je sugerisao da je napad namerno usmeren na civile.

Pročitajte još:

Sa druge strane, rusko ministarstvo odbrane tvrdi, ne pružajući dokaze, da je jučerašnji raketni napad na Vinicu bio usmeren na vojni cilj – sastanak komande ukrajinskog vazduhoplovstva.

„Dana 14. jula visokoprecizne rakete Kalibr pogodile su zgradu garnizonske kuće oficira u gradu Vinici. U vreme udara, u ovom vojnom objektu održan je sastanak komande ukrajinskog ratno vazduhoplovstva sa predstavnicima stranih dobavljača naoružanja o pitanjima prenosa sledeće serije aviona i naoružanja snagama Ukrajine, kao i organizovanje remonta ukrajinske avijacione flote. Kao rezultat napada, učesnici sastanka su uništeni“, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva odbrane.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram