Sa jednog biračkog mjesta Foto: Tufik Softić/Vijesti.me

Lokalni izbori održani su juče u Beranama i Ulcinju. Iako se konačni rezultati tek očekuju, a sledi i naporni period formiranja vlasti u ovim gradovima, jedno je sigurno - Demokratska partija socijalista (DPS) doživela je još jedan poraz u nizu u ova dva grada. Najveći skok podrške u Beranama zabeležile su Demokrate Alekse Bečića, dok je lista koju predvodi Građanski pokret URA Dritana Abazovića ostvarila ubedljivu pobedu u Ulcinju.

Berane

Lista “Da za Berane i Crnu Goru”, koju predvodi DPS predsednika države Mila Đukanovića osvojila je devet mandata. Na lokalnim izborima 2018. godine koalicija na čijem je čelu DPS dobila je 17 mandata.

Na drugom mestu sa sedam osvojenih mandata nalazi se Socijalistička narodna partija (SNP) koja je predvodila listu „Berane najbolje zna“.

Nosilac liste SNP „Berane zna najbolje“ i sadašnji predsjednik Opštine Berane Tihomir Bogavac Foto:Miljana Kljajić/Vijesti.me

Treće mesto dele lista „Za budućnost Berana“ čiji je najveći činilac Demokratski front, i Demokrate sa šest osvojenih mandata.

Četiri mandata ima lista „Berane sad“ koju otvoreno podržavaju još uvek aktuelni premijer Zdravko Krivokapić, kao i ministri Jakov Milatović i Milojko Spajić. Prava Crna Gora je osvojila dva, a Ujedinjena Crna Gora jedan mandat.

Iako zvanično lista koju predvodi DPS ima najveći broj glasova, sigurno je da DPS nema sa kim da formira vlast zbog čega će se naći u opoziciji.

Bojan Ćetković Foto:Demokratska Crna Gora

Kada je reč o SNP-u, postoji mogućnost da ova partija prvi put nakon osam godina neće biti deo vlasti u Beranama, obzirom da Demokrate, DF, Prava i Berane sad mogu samostalno da formiraju vladajuću koaliciju.

SNP je trenutno u lošim odnosima sa čelnicima navedenih partija zbog podrške manjinskoj Vladi koju želi da formira mandatar Dritan Abazović.

na lokalnim izborima mu Ulcinju Omer Bajraktari Foto:URA

Izbore u Beranama obeležila je i za deset odsto manja izlaznost u odnosu na period pre četiri godine, što može biti posledica političkih previranja na republičkom nivou.

Ulcinj

Na osnovu preliminarnih rezultata, pobednik lokalnih izbora u Ulcinju je koalicija okupljena oko Građanskog pokreta URA koji predvodi mandatar Dritan Abazović. Lista „Za novi početak“ na čijem je čelu URA osvojila je 14 mandata, ali je istorijski rezultat ostvarila koalicija DUA-DSCG, koju čine dve albanske nacionalne partije koje su osvojila šest mandata.

POGLEDAJTE JOŠ:

Koalicija na čijem je čelu DPS osvojila je takođe šest mandata. Pet mandata osvojila je stranka Forca, dok su Demokrate sa dva mandata po prvi put ušle u parlament Ulcinja.

Iako se pregovori o formiranju vlasti tek očekuju u narednom periodu, lider pokreta URA Dritan Abazović uveren je da će novi gradonačelnik biti nosilac liste „Za novi početak“ Omer Bajraktari.

Na jučerašnjim izborima u Ulcinju glasalo 50,15 odsto birača.

BONUS VIDEO Abazović o sankcijama Rusiji

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar