Foto: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH,Tanjug/AP Photo/Vahid Salemi

Strogi šerijatski zakon u Iranu odneo je još jednu žrtvu. Pored dvadesetdvogodišnje Mahse Amini koju je ubila iranska policija za moral, zbog nepravilnog nošenja hidžaba, u protestima koji su usledili stradala je još jedna žena, poznata iranska blogerk Hadis Nadžafi, sve zbog ozloglašene moralne policije.

U brutalnim sukobima policije i građana, u kojima je poginulo najmanje 35 osoba, a koji su usledili zbog smrti Mahse Ahmini poginula je i Hadis Nadžafi u koju je policija ispalila šest hitaca. Dvadesetogodišnja devojka 24. septembra zadobila je prostrelne rane grudi, lica i vrata. Na snimku, koji kruži društvenim mrežama, prikazuje Hadis Nadžafi kako vezuje rep dok se sprema da se priključi grupi demonstranata. Nakon toga je upucana. Njen simboličan potez postao je novi simbol stradanja u borbi za slobodu u Iranu.

Žestoki protesti

Smrt dvadesetdvogodišnje Mahse Amini koju je ubila policija iranska za moral, zbog nepravilnog nošenja hidžaba, izazvala je ogromne proteste koji ne jenjavaju deseti dan zaredom. Jedan od najvažnijih zahteva ljudi koji se na ulici praktično bore sa policijom jeste ukidanje ovog tela koje nadgleda poštovanje strogih šerijatskih zakona. Zahvaljući njihovoj borbi svet se konačno zapitao zbog čega postoji policija za moral i ko joj dozvoljava da upravlja životima tamošnjih žena.

Naime, ovaj ogranak policije koji nosi naziv Gašt-e-Eršad jeste specijalna jedinica zadužena za sprovođenje poštovanja
islamskog morala i privođenje žena za koje smatra da su „neprimereno“ odevene.

Pod ovim se podrazumeva da se žene kažnjavaju i za najmanje nepoštovanje strogih pravila oblačenja, što je bio slučaj i sa Amini koja je uhapšena samo zbog toga što su joj ispod hidžaba virili pramenovi kose. To su pripadnici ove jedinice protumačili kao nepoštovanje Šerijata koji nalaže da su žene su u obavezi da pokrivaju kosu hidžabom i da nose dugu odeću koja će im zamaskirati figuru.

Ovo pravilo je uvedeno zbog toga što Iranci, kao i većina onih koji žive u državama koji se strogo pridržavaju Šerijata, žene koje se ne oblače pravilno provociraju muškarce i navode ih na greh.

Pakao posle Pahlavija

Policija koja ovo kontroliše je podeljena na grupe i svaku od njih čini šestoro članova – četiri muškarca i dve žene, i oni
kontrolišu oblasti na kojima se sakuplja veliki broj ljudi, poput trgova. Ova grana policije je uvedena davne 1979. godine nakon Islamske revolucije i glavni cilj joj je da se žene nateraju da se oblače smerno. U trenutku uvođenja ove policije, žene u Iranu su se oblačile normalno i mini suknje i nepokrivena kosa nisu bili neuobičajen prizor na ulicama Teherana.
Na vlasti je bio prozapadnjački nastrojen lider Muhamed Reza Pahlavi čija je supruga Fara, često nosila modernu odeću. Ali, pre 43 godine, je svrgnut sa vlasti, i za žene u ovoj državi je usledio pakao.

Za nepokrivenu kosu 74 udarca bičem

Foto:Ed JONES / AFP / Profimedia

Za samo nekoliko meseci je osnovana Islamska Republika i sve organizacije koje su se borile za prava žena su zatvorene. Ukaz
prema kom su hidžabi obavezni za sve žene na radnim mestima uveden je 7. marta te godine. Kako su se žene odupirale primeni ovih naredbi, zakon je u narednim godinama dodatno pooštravan. Parlament je 1983. doneo odluku da žene koje ne pokrivaju kosu u javnosti mogu biti kažnjene sa 74 udarca bičem. U skorije vreme, dodata je i kazna do 60 dana zatvora.

Dolaskom Raisija na vlast kazne pooštrene

Rigorozni zakoni postali su još oštriji kada je na vlast došao sadašnji predsednik Ebrahim Raisi, pripadnik tvrde verske
struje, koji je izabran prošle godine. Raisi je potpisao dekret 15. avgusta za sprovođenje novog spiska ograničenja. U njih spadaju postavljanje sigurnosnih kamera za nadzor i novčane kazne za nepokrivene žene, kao i uputi za „savetovalište“ i obavezna zatvorska kazna za bilo kog Iranca koji dovodi u pitanje ili na internetu objavljuje nešto protiv pravila o hidžabu.

Protest povodom smrti Maše Amini Foto:EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Ograničenja su dovela do povećanja broja hapšenja, i sve brutalnijeg odnošenja prema uhapšenima, uključujući pretnje i premlaćivanje. Upravo je od posledica premlaćivanja stradala Amini. Naime, ona je bila u poseti rođacima u Teheranu kada ju je moralna policija uhapsila i odvela u pritvor gde su je brutalno pretukli. Devojka je dobila srčani udar i preminula. Nakon toga, počeli su masovni protesti koje su pokrenule žene kojima je dosta ovakvog postupanja sa njima.

BONUS VIDEO Protestna šetnja „Buna protiv mafije: Stop uništavanju infrastrukture“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare