Foto: Social Networks / Zuma Press / Profimedia

Mlada Iranka Mahsa Amini, čija je smrt u policijskom pritvoru izazvala masovne proteste u Iranu, bila je "mučena i vređana" pre nego što je umrla, kaže njen rođak u ekskluzivnom intervjuu za Skaj njuz.

Erfan Mortezaj objašnjava da je Mahsa otišla u kupovinu u Teheran sa rođacima i svojim bratom Aškanom i da ih je tamo presrela moralna policija:

„Kada su videli Mahsu, zaključili su da njen hidžab nije ispravan“.

Brat mlade Iranke je moralnoj policiji pokušao da objasni da oni nisu u svom rodnom gradu i da su stranci u Teheranu, te ih zamolio da je ne odvode u policijsku stanicu.

„U borbi, policajci su poprskali Aškana u lice i naterali Mahsu da uđe u kombi i odveli je u policijsku stanicu za moral. Tokom puta do policijske stanice mučili su je i vređali”, kaže Erfan i dodaje da je porodici ovo potvrdio svedok koji je u tom momentu bio u kombiju sa Mahsom.

Protest povodom smrti Maše Amini Foto:Ozan KOSE / AFP / Profimedia

Po dolasku u policijsku stanicu Amini je počela da gubi vid i onesvestila se, kaže Erfan i dodaje da je radnicima hitne pomoći trebalo 30 minuta da dođu do nje.

„Postoji izveštaj iz bolnice Kasra u Teheranu u kojem se zapravo kaže da je u trenutku kada je stigla u bolnicu već bila mrtva sa medicinske tačke gledišta. Doživela je potres mozga od udarca u glavu“.

Erfan je naveo da je postojao pritisak vlasti na porodicu da se pojavi na iranskoj televiziji, kao i napori da se roditelji i brat preminule devojke ućutkaju.

On je rekao i da, uprkos tvrdnjama u nekim medijima koje podržava iranska vlada, Amini nije bila uključena u politiku.

„Mahsina smrt je postala iskra za ovaj protestni pokret širom Irana i Kurdistana. Mahsa je trenutno glas besa iranskog naroda“, rekao je Mortezaj za Skaj njuz.

Podsetimo, dvadesetdvogodišnju Mahsu Amini „moralna policija“ uhapsila zbog nepravilnog nošenja hidžaba i više svedoka izjavilo je kako su devojku tukli u policijskom kombiju, no iranska policija odbacila je te tvrdnje kao neutemeljene optužbe.

Nakon „sesije prevastpitavanja“ Amini je prebačena u bolnicu, a njenu su porodicu obavestili kako je doživela srčani udar, no u bolnici su joj kazali kako im je ćerka u komi i da je nastupila moždana smrt.

Inače, smrt Amini podstakla je hiljade žena u Iranu da izađu na ulicu i glasno se usprotive strogim šerijatskim pravilima, a na protestima koji ne prestaju do sada je već poginulo nekoliko desetina ljudi.

***

BONUS VIDEO: Veliki protesti u Iranu zbog ubijene žene 


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar