M142 HIMARS
Foto: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruske snage u sredu uništile najubojitije oružje koje trenutno poseduje Ukrajina - dva napredna raketna sistema HIMARS, proizvedena u Sjedinjenim Državama. Takođe, ruske strana tvrdi da su unuštena i skladišta u kojima je bila municija za ovo oružje. Šta je HIMARS i zašto je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski tvrdio da bi to oružje moglo da promeni tok rata?

Sistemi su navodno uništeni u blizini linije fronta u selu južno od Kramatorska u Donjecku, koji je u fokusu ruske ofanzive u Ukrajini nakon okupacije Luganske oblasti.

Pročitajte još:

„Blizu sela Malotaranovi u Donjeckoj narodnoj republici, dva lansera višecjevnog raketnog bacača HIMARS amerike proizvodnje i dva skladišta municije uništeni su visokopreciznim projektilima iz zraka“, rekao je portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Ukoliko se ruske tvrdnje tačne, ovo je ubedljivo najjači udarac koji je pretrpela ukrajinska vojska. Jer, ovi napredni raketni sistemi velike mobilnosti, prevazilaze vojne mogućnosti i Kijeva i Moskve. SAD su Ukrajini poslale ukupno četiri HIRMAS sistema.

Zašto je značajan?

Ovaj raketni sistem visoke pokretljivosti montiran je na kamion i može da nosi kontejner sa šest raketa. Sistem može da lansira raketu srednjeg dometa, ali je takođe sposoban da ispaljuje projektile većeg dometa.

To znači da ovo oružje može da ispali šest raketa iz porodice „MFOM“ projektila sa dovoljnom preciznošću da pogodi automobil udaljen i do 70 kilometara udaljenosti, što je mnogo dalje od dometa haubice i mnogo preciznije od sovjetskih i ruskih raketnih bacača.

Uz to, HIMARS vozila su blindirana, i ne može ih probiti čak ni geler, ni malokalibarsko oružje, ali su i dalje dovoljno lagane da se mogu preneti avionom.

Stoga, ovo oružje svakako doprinosi ukrajinskoj nadmoćnosti na frontu i ukoliko su ruske tvrdnje istinite ona je sada ostala „samo“ na dva ova sofisticirana raketna sistema.

Ukrajina demantuje

Sa druge strane, Kijev je oštro odbacio ove navodeći da su ruske objave „laž“ i da nastavljaju sa korišćenjem američkog HIMARS koji nanose „razorne“ udarce ruskoj strani.

Inače, ruska strana tvrdi i da je istog dana u zoni Limani i regiji Mikolajeva uništila i radarski sistem za ukrajinski protivvazdušni sistem S-300,kao i kamp u kojem su bile „jedinice stranih plaćenika“.

BONUS VIDEO: HIMARS – testiranje raketnih sistema koje Amerika šalje Ukrajini

Sva dešavanja iz Ukrajine pratite na našem blogu uživo.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar