Gordan Grlić Radman
Gordan Grlić Radman Foto: EPA-EFE/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY

Srbija će zbog otimanja hrvatske kulturne baštine snositi posledice u pristupnim pregovorima sa EU, izjavio je u petak hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman.

PROČITAJTE JOŠ:

Žestoke kritike hrvatskih zvaničnika i kulturnih ustanova izazvao je zakon u Srbiji o kulturnom nasleđu po kojoj izdanja dubrovačke književnosti pripadaju i srpskoj i hrvatskoj kulturi.

„Otimanje hrvatske kulturne baštine nije niti u skladu sa evropskim vrednostima i sa perspektivom za koju se Srbija opredelila i zasigurno će imati određene konsekvence kada se budu otvorila određena poglavlja koja su s time u vezi ključna, poput obrazovanja“, izjavio je Grlić Radman novinarima u Puli, prenosi Jutarnji list.

Dodao je da je zbog toga hrvatski ambasador u Beogradu protestovao kod srpskih vlasti.

Po ministrovim rečima, prisvajanje tuđe kulturne baštine je skandalozno, ali se očigledno uklapa u hegemonističku politiku širenja tzv. srpskog sveta.

Gordan Grlić Radman
Gordan Grlić Radman Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

„To je nama u 21. veku nerazumljivo i neprihvatljivo i to vrlo oštro osuđujemo“, istaknuo je Grlić Radman.

U Srbiji je 23. decembra 2021. izglasan Zakon o kulturnom nasleđu kojim su u staru i retku bibliotečnu građu svrstana i izdanja dubrovačke književnosti koja pripadaju „i srpskoj i hrvatskoj kulturi, zaključno s 1867. godinom“.

Radman je u Puli zajedno sa grčkim ministrom spoljnih poslova Nikosom Dendiasom učestvovao na raspravi u okviru Konferencije o budućnosti Evrope pod nazivom „Pripremajući se za sutrašnjicu: Globalni i regionalni angažman Europske unije, bezbednosni i obrambeni aspekti“.

BONUS VIDEO: Rasprava Zorana Milanovića sa novinarima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar