Zbirka, Muzej knjige i putovanja, donacija ambasade Irana u Beogradu, Iran, Adligat
Foto: Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat

Ministarka kulture Hrvatske Nina Obuljen Koržinek osudila je danas kao neprihvatljivo ponašanje vlasti Srbije, povodom stava da izdanja dubrovačke književnosti pripadaju i srpskoj i hrvatskoj kulturi.

Upitana o današnjim navodima Ministarstva kulture i informisanja Srbije, da se odredbe u Zakonu o kulturnom nasleđu zasnivaju na naučno-metodološkoj doslednosti koju je ustanovila srpska filološka škola pre 150 godina, Obuljen Koržinek je novinarima u Zagrebu rekla da to „nije nikakvo ni filološko ni stručno, već političko pitanje“.

PROČITAJTE JOŠ:

„Reagovaćemo putem Ministarstva spoljnih poslova, a onda i drugim instrumentima koji stoje na raspolaganju ako ne bude razumevanja sa srpske strane da je ovakvo ponašanje neprihvatljivo“, navela je Obuljen Koržinek.

Ona je nedavno komentarisala i odredbe srpskog Zakona o kulturnom nasleđu, ocenivši ih „skandaloznim, mitomanijom i potrebom da se svojata hrvatska kulturna baština“. Taj srpski Zakon je kritikovao i Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije saopštilo je danas da odredba srpskog Zakona o kulturnom nasleđu, u kojoj se navodi da izdanja dubrovačke književnosti pripadaju i srpskoj i hrvatskoj kulturi, zaključno sa 1867. godinom, ne znači da Srbija spori da je stara dubrovačka književnost deo i kulturnog nasleđa Hrvata.

U saopštenju se navodi da se „upravo na primeru dvojnog nasleđa, zajedničke jezičke prošlosti i odnosa prema književnoj baštini, najbolje prepoznaju evropske vrednosti i perspektive dobrosusedskih odnosa“.

Bonus video: Kome treba još jedna književna nagrada?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar