Andrej Planković Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ EDVARD SUSAK

Evropska komisija odbila je zahtev hrvatske vlade, koji se ticao produženja roka za korišćenje sredstava iz Fonda solidarnosti, saznaje Jutarnji list. Ovo znači da će Hrvatska morati da vrati iznos od 5,1 milijardi kuna, jer neće stići da ih potroši do aprila.

U dopisu piše kako je jasno da pravila Fonda solidarnosti nalažu da nema niti razmatranja produženja roka od 18 meseci za iskorišćavanje sredstava od dana kada je novac isplaćen i kako je krajnji rok za to 17. aprila.

POGLEDAJTE JOŠ:

Hladan tuš za Vladu stiže i u ostatku dopisa gde se izričito kaže kako se od Hrvatske očekuje da već do sredine marta pošalje akcijski plan korištenja sredstava iz Fonda, koji će sadržati informacije o tome što je već isplaćeno, plan za isplate sa rokovima i potencijalne mere za otklanjanje nepredviđenih poteškoća, prenosi Jutarnji list.

Hrvatska tu nema čime da se pohvali jer je  od 5,1 milijardu kuna, od podnesenih zahteva od 313 miliona kuna, do danas isplatila 119 miliona kuna, odnosno tek 2,3 posto od ukupnih sredstava koja su na raspolaganju.

Traži se i da zemlja što pre pošalje detaljne informacije o korišćenju sredstava Fonda, sa svim potpisanim ugovorima, u brojkama i postocima.

BONUS VIDEO Saša Leković: Dolazak hrvatskih policajaca u Srbiju je politički potez

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare