Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

SAD i Evropska unija postigle su sporazum za okončanje spora oko subvencija svojim rivalskim proizvodjačima aviona Boingu i Erbasu i o postepenom ukidanju kaznenih carina, izjavila je izaslanica SAD za trgovinu.

Pročitajte još:

Katrin Taj je potvrdila raniju najavu da su se dve strane dogovorile o petogodišnoj suspenziji carina što je u središtu tog spora.

„Današnja objava rešava dugogodišnju smetnju u odnosima SAD i EU. Umesto da se svadjamo sa svojim najbližim saveznikom, mi se konačno ujedinjujemo protiv zajedničke pretnje“, rekla je Taj dok se predsednik SAD Džozef Bajden danas sastajao s vođama EU u Briselu.

Taj trgovinski spor koji traje 17 godina zaoštrio se za vreme administracije predsednika SAD Donalda Trampa, kada su SAD i EU uzajamno uvele carine na niz proizvoda koje nemaju veze sa proizvodnjom aviona – od francuskih proizvodjača vina do američkih proizvodjača alkohola izmedju ostalog, žaleći se na subvencije koje se daju Boingu i Erbasu.

Za vreme Trampove administracije Vašington je odoborio u oktobru 2019. godine uvodjenje carina na gotovo 7,5 milijardi dolara vrednosti evropske robe i usluga svake godine, u visini od 25 odsto za vina i 15 odsto za avione Erbasa.

U uzvratnoj odluci godinu dana kasnije Svetska trgovinska organizacija odobrila je Briselu da uvede carine na proizvode uvezene iz SAD. EU od tada ima carine na četiri milijarde dolara vrednog američkog izvoza.

U martu ove godine, ubrzo posle Bajdenovog preuzimanja dužnosti, dve strane su se dogovorile da suspenduju primenu tih carina na četiri meseca. Po novom sporazumu carine se suspenduju na pet godina. Novi dogovor će zvanično stupiti na snagu 11. jula.

„Ovo zaista otvara novo poglavlje u našim odnsima jer idemo dalje od tužbi do saradnje u prozvodnji aviona, posle 17 godina spora“, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar