Foto: Shutterstock

Istraživanja o korupciji pokazala su da se čak trećina stanovnika EU koristila ličnim vezama kako bi brže došla do zdravstvenih usluga tokom pandemije koronavirusa.

Pročitajte još:

Kada je reč o državama na istoku EU, što se prvenstveno odnosi na Rumuniju, Bugarsku, Mađarsku i Litvaniju, izveštaj je pokazao kako je 1 od 5 stanovnika platio mito za zdravstvene usluge tokom pandemije koronavirusa, prenosi Gardijan.

Autori istraživanja naveli su da ovakvi rezultati zabrnjavajući ako se u obzir uzme činjenica da države članice EU planiraju da izdvoje milijarde evra za oporavak od pandemije koronavirusa.

„Evropska unija često se doživljava kao bastion integriteta, ali ovo istraživanje pokazuje da su brojne zemlje još uvek osetljive na pitanje korupcije“, rekli su iz organizatori istraživanja.

U prilog tome koliko je ovaj problem očigledan govori i činjenica da su u istraživanju dve trećine od 40.000 ispitanika izjavile kako je korupcija glavni problem. Gotovo 76 odsto anketiranih milsli da borba vlasti protiv korupcije stagnira ili je u padu.

Ovakvi rezultati najuočljiviji su u oblasti zdravstva i lekarskih usluga koje su u periodu pandemije koronavirusa bile najpotrebnije.

Foto: Shutterstock

„Kada imate neke tako opasne krize, korišćenje ličnih veza jednako štetno kao plaćanje mita. Brojni životi mogu biti izgubljeni zbog osoba koje koriste veze kako bi dobili vakcinu protiv koronavirusa ili se leče ‘preko reda’ iako je nekom drugom u trom trenuktku intervencija potrebnija“, navodi se.

Ništa bolje nije ni u Češkoj gde je 54 odsto građana odgovorilo kako koristi poznastva radi lakšeg pristupa lekarskim uslugama. Tu su i Portugal sa 46 odsto i Mađarska sa 41 odsto.

Na vrhu liste država čiji su stanovnici priznali da su davali mito lekarima su Rumunija (22 odsto), Bugarska (19 odsto), Mađarska (17 odsto), Hrvatska (14 odsto)…

Na pitanje da li smatraju da je korupcija u njihovoj vladi veliki problem, 85 odsto ispitanika u Bugarskoj, Hrvatskoj, Portugalu, Italiji i Španiji odgovorilo je potvrdno.

S druge strane, manje od 20 odsto ispitanika u Danskoj i Finskoj ne misli da korupcija predstavlja problem u njihovoj zemlji.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagrams

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare