Johan Satler
Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Šef Delegacije Evropske unije u BiH Johan Satler izjavio je danas da je Bosna i Hercegovina daleko od punopravnog članstva u EU, zbog čega zatvaranje kancelarije Visokog predstavnika (OHR) nije opcija.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Članstvo u EU nije kompatibilno sa ovako snažnim prisustvom međunarodne zajednice, ali smo videli porast tenzija u BiH i intezivniju nacionalističku retoriku, tako da nije vreme za eksperimentisanje“, kazao je Satler i dodao da zatvaranje OHR-a „nije tema“.

Satler je istakao da je BiH je podnela zahtev za članstvo u EU i za to je potrebno da ima svoju suverenost u celosti.

„Novi Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) dolazi s celim arsenalom nadležnosti, a to, kao krajnju mogućnost, uključuje i ‘bonska ovlašćenja’ „, kazao je šef Delegacije EU u BiH za sarajevski list Avaz.

„Bonska ovlašćenja“ Visokom predstavniku daju mogućnost nametanja rešenja ako ne postoji dogovor, ili ako se narušava Dejtonski mirovni sporazum, a u tim slučajevcima može i da smenjuje zvaničnike.

Satler je istakao da je Šmit vrlo iskusan političar, dobar je poznavalac prilika u BiH i regionu i to je dobra kombinacija. „Ja mu pružam ruku i nudim saradnju“ – kazao je šef Delegacije EU u BiH.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar