Pelješki most Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ DAMIR SENCAR

Pelješki most, jedan od najznačajnih infrastrukturnih projekata koji će povezivati jug Hrvatske s ostatkom države, sinoć je svečano otvoren. Tokom celog dana organizovane su svečanosti sa dve strane mosta, na odmorištima Brijesta i Komarna. Glavna svečanost počela je u 20.15 sati, a kulminirala je oko 22 sata kada je hrvatski superautomobil Rimac Nevera uz spektakularni vatromet prvi prešao ceo most.

Na sredini Pelješkog mosta Nevera se mimoišla s automobilom koji je vozio nekadašnji trostruki evropski prvak na brdskim trkama, hrvatski vozač Niko Pulić, preneo je Index.

Nevera je krenula s kopnene strane, a automobil Nike Pulića s pelješke.

Za upravljačem je bio glavni inženjer Nevere, Matija Renić, koji na jedinstven način ceni razmere inženjerskih izazova koje je trebalo savladati u izgradnji novog mosta, prenosi Index.hr.

„Od samog početka ponosimo se svojim hrvatskim korenima. Nevera je ime dobila po oluji uz hrvatsku obalu, a sam dizajn našeg prvog modela Concept_One, kao i Nevere inspirisan je oblikom kravate, izvornog hrvatskog proizvoda. Drago nam je videti kako se Hrvatska dalje razvija i raste, stoga smo ponosni što učestvujemo u otvaranju Pelješkog mosta – još jednog projekta koji doprinosi budućnosti ove zemlje“, saopštio je Mate Rimac.

Most, čija je celokupna čelično-betonska konstrukcija ispod i iznad vode zajedno teška kao 30 Ajfelovih tornjeva, najveći je hrvatski infrastrukturni projekt financiran iz EU-ovih fondova s bespovratnih 357 miliona evra (85 posto troškova), a na njemu je radilo nekoliko vlada.

PROČITAJTE JOŠ:

Most prelazi preko moreuza širine 2.140 metara, dug je 2.404 metra, s plovidbenim profilom ispod mosta 200 puta 55 metara, a glavni i odgovorni projektant je Marjan Pipenbaher.

Svečanosti otvaranja mosta prisustvovale su mnoge značajne hrvatske javne ličnosti, među kojima i premijer Andrej Plenković i predsednik Zoran Milanović.

BONUS VIDEO: Pelješki most iz drona

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare