Konobar Foto:Shutterstock

Španija se suočava sa nedostatkom radnika u ugostiteljstvu, pa bi restorani i kafići mogli da smanje broj slobodnih stolova tokom uskršnjih praznika, kada tradicionalno nastaju gužve zbog dolaska gostiju, prenela je agencija EFE, piše Hina.

„Suočavamo se sa strašnim nedostatkom radnika u ugostiteljskoj industriji“, rekao je Rafael Toribio, direktor agencije za zapošljavanje Adecco u gradu Sevilji na jugu zemlje. Sevilja je poznata po uskršnjim uličnim procesijama kada sunčano i toplo vreme privlači mnoge goste u grad.

Toribio kaže da su tokom Strasne sedmice dobili 200 prijava za rad, ali da ne mogu da pokriju ni 70 odsto potreba za radnicima. Direktor španskog udruženja ugostitelja Hose Luis Izuel žali se na agencije koje posreduju u zapošljavanju.

„Ne nalaze nam dovoljno ljudi“, primećuje on. Izuel dodaje da ugovori koje nude potencijalnim konobarima, kuvarima i drugom osoblju ispunjavaju „stroge kriterijume“.

„Ovo je ozbiljan problem“

Španija, jedna od vodećih svetskih turističkih destinacija, suočava se sa nedostatkom radnika u trenutku kada očekuje ogroman priliv posetilaca. Mnogi nisu mogli da putuju prethodnih godina zbog restriktivnih mera uvedenih zbog korona virusa, pa sada žele da to nadoknade.

U primorskom gradu Alikanteu procenjuju da će kafići narednih dana biti popunjeni 90 odsto, ali goste dočekuju nepripremljeni.

„Nećemo moći da uslužimo sve goste jer jednostavno nemamo dovoljno zaposlenih“, kaže Irene Mas, potpredsednica lokalnog ugostiteljskog udruženja APEHA.

Konobari Foto:Shutterstock

„Izuzetno je teško naći radnike, pa je ovo sada ozbiljan problem“, dodaje.

Izuel iz Udruženja ugostitelja smatra da će kafići i restorani morati da uklone neke stolove kako bi mogli da opslužuju goste.

Moguća je i pomoć iz susednog Maroka

U strahu da bi se nedostatak radnika mogao preliti na leto, ugostiteljsko udruženje u primorskom gradu Kadiz predložilo je dovođenje radnika iz susednog Maroka. Španski sindikat tvrdi da problem nije nedostatak radnika u Španiji, već loši uslovi rada u kafićima i restoranima.

„Ljudi radije traže posao u drugim sektorima, jer se u ugostiteljstvu radi prekovremeno, nema slobodnih vikenda, pa je to teško uskladiti sa porodičnim životom“, kažu u sindikatu.

EFE je na Tviteru objavio prepisku sa stranice „Ja sam konobar“ (Soi camarero). Tamo neimenovani rukovodilac ugostiteljskog objekta navodi da je plata od 1.000 do 1.100 evra, a radno vreme je od 11 do 17 časova i od 20 časova do zatvaranja objekta oko 12.30 časova.

„Hvala vam puno, ali ropstvo je u Španiji ukinuto 1837. godine“, napisala je neimenovana osoba koja je bila zainteresovana za uslove rada tamo.

***

BONUS VIDEO: Konobarica Miki šalje pozdrave Muji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar