Foto:EPA/MICK TSIKAS

Ministar zdravlja Nemačke Jens Špan izrazio je nadu da će u lečenju Covid-19 uskoro moći da se koriste lekovi sa ciljanim dejstvom, jer će se, kako je uveren, u svakom slučaju na tržištu pre vakcine pojaviti lek.

„Postoje prve naznake da određeni lekovi, čini se, pomažu“, kazao je Špan Bildu i dodao da bi što pre trebalo sprovesti studije.

Međutim, ukazao je da se mora voditi računa jer i pacijenti moraju biti zaštićeni, budući da svaki lek ima i nus pojave.

Špan je istakao da u Nemačkoj već postoji niz studija, a tako i o „starom“ leku protiv maralije „Resohinu“ farmaceutskog koncerna „Bajer“.

„Razvoj vakcine je izazovniji. Lek protiv malarije znamo već godinama i decenijama. Tu znamo delovanje i nus pojave“, kazao je Špan, dodajući da to sada mora biti analizirano i za lečenje korona virusa.

Kad je reč o proizvodnji vakcine, govori se o više meseci, a ne samo par meseci.

„Bio bih najsrećniji ministar zdravlja sveta ako bi u tri do šest meseca imali vakcinu. Ali sam realista i dovoljno su me savetovali stručnjaci da znam da to može trajati I 12 meseci. Zbog toga u politici ne smemo buditi lažne nade”, naglasio je Špan.

„Bajer“ je saopštio da u Evropi treba stvoriti mogućnosti za proizvodnju hlorokina, koji može biti važan u borbi protiv virusa korona.