Foto: EPA-EFE/MIGUEL A. LOPES

Bivši pripadnik američke obaveštajne službe (CIA) Edvard Snouden demantovao je pisanje „Si-En-Ena“ o tome da je pristao da isplati američkoj vladi više od pet miliona dolara koje je zaradio od prodaje autobiografske knjige i govora koje je držao po svetu.

„Si-En-En je preneo krajnje netačnu informaciju. Kao prvo, to nije dogovor, ja nisam pristao na to“, napisao je Snouden na Tviteru.

On je dodao da bilo kakve presude u tužbi pokrenutoj protiv njega nemaju snagu, jer živi „u izgnanstvu“.

Souden je takođe predložio svoju verziju naslova za njihovu vest:“SAD bi mogle da zarade do pet miliona dolara ako pomiluju Edvarda Snoudena“.

​Advokat Anatolij Kučerena, koji zastupa interese Snoudena u Rusiji, saopštio je da su vesti o tome da je Snouden spreman da isplati pet miliona dolara od svojih honorara vladi SAD – spekulacije.

„Snouden i ja ne znamo ništa o tome. Mislim da se radi o još jednoj spekulaciji“, rekao je Kučerena.

Snouden je prošle godine objavio knjigu „Trajno zabeleženo“ i time prekršio dogovor koji je sklopio sa CIA i Američkom agencijom za nacionalnu bezbednost (NSA).

Snouden, koji trenutno živi u Rusiji, zaradio je više od četiri miliona dolara od prodaje knjige i autorskih prava. Njegovi govori, kojih je bilo više od pedeset, u proseku su plaćani po 8.000 dolara.

Advokat bivšeg saradnika NSA, rekao je da dogovor koji je sklopljen između Snoudena i suda ne znači da američka vlada može odmah da oduzme njegov novac, jer on razmatra žalbu na prethodnu odluku suda o odgovornosti za objavljivanje knjige.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar