Novokolosovo Foto: Maxim Guchek / TASS / Profimedia

Tri sloja električne ograde i nove sigurnosne kamere. Vojna straža i natpis "Ulaz zabranjen". Prozori sa rešetkama i reflektujućim staklom, na novouređenim zgradama baraka. Sve je prazno, a tu je i oficir koji je zadužen za bezbednost. Ovo je scena koja se odigrava duboko u šumu autoritarne Belorusije, a izjave svedoke ukazuju na to da se radi o mogućem loguru za političke neistomišljenike, piše CNN.

PROČITAJTE JOŠ:

Ovo mesto je izgrađeno na oko sat vremena vožnej od beloruske prestonice Minska, u blizini naselja Novokolosovo. Nalazi se na mestu skladišta projektila iz sovjetske ere, koje se prosteri na više od 200 hektara. Nejasno je koliko je lokacija renovirano.

Novokolosovo Foto:googlemaps

Beloruski opozicioni aktivisti, već neko vreme izražavaju bojazan da bi autoritarni režim mogao da pribegne gruim zatočeničkim logorima, ako se konvencionalni zatvori još više napune. Takođe raste zabrinutost zbog još jednog talasa obračuna i hapšenja kao odgovor na demonstacije povodom obeležavanja godišnje spornih predsedničkih izbora 9. avgusta.

Dalji nemiri mogli bi kasnije biti povezani sa ustavnim referendumom planiranim za kasnije ove godine ili početkom 2022. godine.

Franak Viacorka, viši savetnik beloruske opozicione liderke Svetlane Tihanovske, pogledao je snimak i rekao za CNN: „Nije iznenađujuće što predsednik Aleksandar Lukašenko pokušava da izgradi nešto poput običnog zrobljeničkog logora jer će doći novi talas protesta. U svakom slčaju, to može biti izazvano njegovim izavama, može biti pokrenuto ekonomsom situacijom. Ali to će doći. On to razume i takođe žele da bude spreman više nego prošle godine 2020.“.

Beloruski disidenti su u avgustu 2020. godine, rekli da ih je policija nekoliko dana držala u zarobljeničkom logoru, privremeno napravljenom od neke ustanove za lečenje zavisnosti.

Novokolosovo Foto:googlemaps

U oktobru, aktivistička grupa bivših službenika bezbednosti, ByPol, objavila je snimak za koji je su tvrdili d aje napravljen od strane zamenika ministra unutrašnjih poslova Mikalaja Karpiankoua, u kojem je rekao da će ponovo izgraditi logore.

Beloruska vlada je osudila snimke kao „lažne vesti“. Vlada nije odgovorila na CNN-ov zahtev za komentar na ovaj članak.

CNN ističe da nije mogao da pristupi unutrašnjosti objekta u blizini Novokolosova, a nema znakova da su u logoru smešteni zatvorenici. Jedan obaveštajni zvaničnik sa zapada je rekao za CNN da je upotreba objekta kao logora „moguća“ iako nisu imali dokaze u tom smislu. Meštani ovog grada pomenuti objekat nazivaju „kampom“. Jedan stanovnik kome su stražari nedavno rekli da na pusti to područje, rekao je: „Moj prijatelj Saša, građevinar, rekao mi je da u obnovili ovo mesto. Postoje tri nivoa bodljikave žice i ona je naelektrisana. Ja sam brao pečurke ovde kada m je prišao jedna vojnik i rekao da tamo ne mogu da hodam“. Još dva svedoka su takođe videla vojne patrole.

Lukašenko Foto: Maxim Guchek / TASS / Profimedia

Slike logora se pojavljajuju nakon višenedeljnog obračunavanja beloruskih vlasti sa preostalim nezavisnim medijima u zemlji.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare