Dan Rapoport Foto:Not supplied / WillWest News / Profimedia/EPA-EFE/Chris Kleponis/EPA-EFE/MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK

Poznati biznismen koji je živeo u egzilu u SAD nakon što je kritikovao ruskog predsednika Vladimira Putina, pronađen je mrtav ispred svoje stambene zgrade u luksuznom kvartu u Vašingtonu, saopštila je policija.

Telo Dena Rapoporta (52) otkriven je na trotoaru u kvartu Džordžtaun nešto pre 21.00 sat u nedelju. Policija je dobila poziv o čoveku koji je „skočio“.

Uzrok smrti nije objavljen, ali policija je saopštila da u ovom trenutku „ne misli da je u pitanju ubistvo“.

Vest o njegovoj smrti prva je objavila Junija Pugačeva, bivša radnica ruskog „Tatlera“ koja je u postu na Telegramu tvrdila da je Rapoport izvršio samoubistvo, a da se njegov pas – štene mešovite rase po imenu Boj – nalazio u obližnjem parku. Uz ljubimca je bila poruka u kojoj se govori o samoubistvu i gotovina, prenosi Njujork post.

Pugačova je tvrdila da je Rapoporta, investicionog bankara i bivšeg suvlasnika popularnog moskovskog noćnog kluba Soho Rums, poslednji put videla u maju u londonskom baru. Tamo je kako ističe bio u društvu mladih žena, nakon što ga je supruga ostavila.

Međutim, Rapoportova udovica Alena Rapoport je negirala da je njen muž izvršio samoubistvo.

„Nije bilo poruka o samoubistvu, nije bilo samoubistva, nije bilo putovanja u London, nije bilo raskida“, rekla je ona za rusku novinsku agenciju RBC, dodajući da vlasti istražuju smrt njenog muža.

Dva dana pre nego što je Rapoport pronađen mrtav, objavio je da status na Fesjbuku: upečatljivu fotografiju Marlona Branda kao pukovnika Kurca u „Apokalipsi sada“, uz reči: „Užas, užas“. Policija je na mestu incidenta pronašla nekoliko ličnih stvari koje su navodno pripadale preminulom, uključujući i 2.600 dolara u gotovini, polomljen mobilni telefon i napukle slušalice, preneo je Dejli mejl.

Kako pišu mediji, Rapoport je u mesecima koji su prethodili smrti, bio u sporu sa ruskom firmom rizičnog kapitala, koja je pokušavala da ga prevari za 10.000 dolara, tvrdio je u poruci prijatelju.

Rapoport je rođen u Letoniji kada je ova baltička država bila deo SSSR. Godine 1980. njegova porodica je emigrirala u SAD, nakon što je dobila politički azil.

Prodao kuću Ivanki Tramp

Godine 1991. Rapoport je diplomirao na Univerzitetu u Hjustonu, a nakon raspada SSSR preselio se u Rusiju da nastavi karijeru investicionog bankara. Rusiju je napustio 2012. godine, zbog podrške disidentu Alekseju Navaljnom – koji trenutno služi dugu kaznu u ozloglašenom zatvoru sa maksimalnim obezbeđenjem. Vratio se u SAD sa svojom prvom suprugom, manekenkom Irinom.

PROČITAJTE JOŠ:

Rapoportovi su se nastanili u veličanstvenoj kući vrednoj više miliona dolara u Vašingtonu. Rapoport je 2016. prodao kuću Džeradu Kušneru i Ivanki Tramp koji su živeli u Vašingtou dok je Ivankin otac, Donald Tramp bio predsednik.

Rapoport koji je tada bio razveden, ubrzo se preselio u Kijev, u Ukrajinu gde je upoznao drugu suprugu Alenu, virologa.

Biznimen je bio nepokolebljivi pristalica nezavisnosti Ukrajine i kritikovao je Putinovu aneksiju Krima.

Nakon što je u februaru izbrio rat u Ukrajini, Alena Rapoport je rekla da je njen muž evakuisao nju i njihovu ćerku iz Kijeva.

BONUS VIDEO: Vladimir Putin se uporedio sa Petrom Velikim

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar