Liz Tras Foto: EPA-EFE/JONATHAN HORDLE / ITV

Sudeći po anketama, Velika Britanija će uskoro dobiti novu premijerku - Liz Tras. Njen glavni rival Riši Sunak na udaru je zbog afera Borisa Džonsona u kojima je i sam učestvovao, a aktuelna ministarka spoljnih poslova prvi je pik za novu premijerku.

Sunak i Tras ostali su jedini kandidati nakon više krugova glasanja za budućeg lidera Konzervativne partije, a samim tim i britanske vlade. Odluku o pobedniku donose članovi Konzervativne stranke, a rezultati će biti objavljeni 5. septembra.

Međutim, prema anketi instituta JuGov koja je nedavno objavljena, Liz Tras je u ubedljivoj prednosti u odnosu na Sunaka sa 62 odsto u odnosu na njegovih 38 odsto glasova. Pored toga, 40 odsto ispitanika je reklo da ne može da ima poverenja u bivšeg ministra finansija zbog učešća u aferama Borisa Džonsona.

Foto: Tanjug/Jacob King/Pool / AP

Ko je Liz Tras?

Elizabet Mari Tras rođena je 26. jula 1975. godine. Školovala se na Univerzitetu Oksford, a pre učešća u politici radila je kao komercijalni direktor u naftnoj i gasnoj kompaniji „Shell“.

Trasova je obavljala niz dužnosti u vladi tokom protekle decenije. Uprkos tome što je glasala za ostanak u Evropskoj uniji, uspela je da se kod poslanika pozicionira kao pouzdana osoba u periodu nakon Bregzita.

Bila je uključena u trgovinske pregovore Vellike Britanije i Evropske unije posle Bregzita i radila je na stvaranju novih veza u slobodnoj trgovini sa drugim zemljama i popularna je među članovima Konzervativne stranke.

Foto:EPA-EFE/ANDY RAIN

Politički idol joj je Margaret Tačer, što nikada nije krila, a u korist joj idu i otvoreno oštri stavovi prema ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Ruski uticaj na Balkanu

Prilikom nedavne posete Sarajevu, šefica britanske diplomatije i potencijalna premijerka rekla je da njena zemlja želi da bude na čelu napora za očuvanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu i da će se suprotstaviti „malignom“ uticaju Rusije u regionu.

Ona je najavila poseban paket finansijske podrške Zapadnom Balkanu od 100 miliona dolara do 2025. godine, koji ima za cilj da pomogne ekonomski napredak, a time i stabilnost regiona, i upozorila na opasnost koju predstavlja rat u Ukrajini.

„Ruske pretnje povratkom u mračne dane moraju biti zaustavljene“, rekla je Tras i dodala da je rusko mešanje u unutrašnje stvari BiH jasno vidljivo.

Ona je istakla da je sada najvažnije pomoći Ukrajini i istovremeno osigurati da će Putin izgubiti rat koji je započeo i da Rusija nikada više neće moći da predstavlja pretnju miru.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Nećemo im pomoći laskanjem Putinu“, rekla je Tras i dodala da je Ukrajini potreban novi Maršalov plan za rekonstrukciju, uz pomoć u naoružanju.

Ona je opisala pokušaj Rusije da koristi glad kao oružje kao užasan i rekla da Putin mora da ukine blokadu ukrajinskog izvoza žitarica i da ne dolazi u obzir bilo kakvo ukidanje sankcija Rusiji ili „dodvoravanje koje bi Putina učinilo jačim“.

Velika Britanija, rekla je Tras, ostaje posvećena podršci miru i stabilnosti na zapadnom Balkanu i suprotstavljanju zloćudnom uticaju Rusije u regionu.

Ranije ove godine, vlada Borisa Džonsona uvela je sankcije članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku i predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović, nazvavši ih odgovornim za sprovođenje politike koja podriva Dejtonski sporazum i ugrožava otcepljenje RS.

BONUS VIDEO Danica Ilić: Odlazi Džonson, ali nije nužno kraj

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (1)