Kristijan Šmit Foto:EPA-EFE/OMER MESSINGER

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, komentarišući proslavu 9. januara kao Dana RS, izjavio je da je obeležavanje praznika koji je Ustavni sud BiH već proglasio neustavnim, naredne godine upitno.

Šmit je za list „Oslobođenje“, poručio da očekuje od Tužilaštva Bosne i Hercegovine da proveri i pregleda govore, odnosno sve ono što su javni funkcioneri tog dana izjavili, a što je u suprotnosti sa presudom Ustavnog suda, preneo je portal Klix.ba.

PROČITAJTE JOŠ:

„Rekao sam da tamo nemaju šta da traže državni službenici i zbog toga polazim od pretpostavke da će se brižljivo analizirati i proveriti sve šta se tamo dešavalo. Sada se moramo odmaći od 9. januara 2023. i gledati u budućnost“ rekao je Šmit, istakavši „da se 9. januar 2024. u tom okviru i na taj način neće dogoditi“.

„Dakle, mogu se slaviti i državni praznici i praznici entiteta, ali to se može raditi na drugi način i nikome zbog toga neće pasti kruna s glave“, rekao je Šmit za sarajevski list.

Šmit se takođe pisanim putem obratio vlastima Republike Srpske, navodeći da proslava 9. januara nije zajedničko sećanje i evropska vrednost, kao i da je o tom danu konačnu odluku doneo Ustavni sud BiH koji je ocenio da obeležavanje tog dana ne doprinosi jačanju zajedničkog kolektivnog identiteta.

BONUS VIDEO: Zašto je Dodik odlikovao Putina?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare