Foto: Shutterstock

Slovenija nije i neće reagovati na provokacije iz Mađarske i Italije u vezi s istorijskim događajima i različitim istorijskim sećanjem, izjavio je slovenački ministar spoljnih poslova Anže Logar. Odgovarajući na pitanja poslanika o aktuelnim temama, Logar je na sednici parlamentarnog odbora za spoljnu politiku rekao da "postoje različita istorijska sećanja i istorijske karte, a to ne može biti podloga za kvalitetne "Međutim, takva sećanja i mape ne smeju da budu prepreka za dobrosusedske odnose", dodao je Logar ".

Poslanici su pitali i da li će Slovenija zvanično reagovati na potez mađarskog premijera Viktora Orbana koji je nedavno, povodom stote godišnjice za Mađare traumatičnog Trianonskog ugovora, po kojem su veći delovi etničkih Mađara kao manjine ostali van novih granica Mađarske, otkrio spomenik koji su susedne države mogle shvatiti kao provokaciju s elementima iredentizma, prenosi agencija Hina.

#related-news_1

Na tom spomeniku je i mapa „velike Mađarske“ u predtrijanonskim granicama, u koju ulaze veliki delovi Slovenije, Hrvatske, Srbije, Slovačke, Austrije, Rumunije i Ukrajine.

„Slovenija ne može i neće nekome da diktira sećanje, ali moramo da se pobrinemo da naša sećanja budu u duhu zajedničkih evropskih vrednosti, dobrosusedskih odnosa, te poštovanja istorije drugih država, odnosno naroda“, kazao je Logar, i dodao da se zalaže za dobre odnose sa svim državama sa kojima se Slovenija graniči.

Logar je poslanicima dao do znanja da Ljubljana neće službeno reagovati ni na potez vladajuće većine u Trstu, čije je opštinsko veće 12. jun proglasilo praznikom u spomen na „oslobođenje od jugoslovenske okupacije“.

Tog dana su na pritisak zapadnih saveznika 1945. jedinice JNA, 40 dana nakon što su zauzele taj grad otišle iz njega, a Trst je kasnije ostao u zoni koja je priključena Italiji, a ne Jugoslaviji.

U Sloveniji je ta odluka lokalnih vlasti dobrim delom doživljena kao provokacija tršćanske desnice, neprijateljski usmerena prema slovenačkoj manjini u tom gradu, navodi agencija Hina.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar