Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Nova vlada Slovačke planira paket pomoći u iznosu do milijardu evra mesečno kako bi pomogla firmama i zaposlenima pogođenim pandemijom koronavirusa, saopšteno je danas u Bratislavi.

Četvorostranačka koaliciona vlada desnog centra premijera Igora Matovića počela je mandat 21. marta, nakon što su opozicione stranke na februarskim izborima pobedile levo orijentisanu partiju Smer, koja je dugi niz godina bila na vlasti.

Novi ministar finansija Eduard Heger izjavio je da je vladin paket pomoći, kojim se predviđa da država uplaćuje 80 odsto plate zaposlenima u firmama koje su prisiljene na obustvu rada, najveći ikada u slovačkoj istoriji, prenosi Rojters.

Država će takođe obezbediti pomoć za samozaposlene i za radnike u firmama koje trpe pad prihoda, u iznosu proporcionalnom veličini pada prihoda.

Poslodavcima će biti omogućeno odlaganje uplata doprinosa u državne socijalne i zdravstvene fondove, kao i odlaganjeplaćanja nekih poreza u slučaju pada njihovih prihoda za 40 odsto.

Pored direktne pomoći, država će firmama nuditi bankarske garancije do 500 miliona evra mesečno.

Slovačka, koja ima 5,5 miliona stanovnika, do sada je prijavila 314 slučajeva koronavirusa i pojačava testiranja. Većina prodavnica i restorana je zatvorena u okviru mera za suzbijanje širenja virusa Covid-19, a brojne fabrike u zemlji, uključujući četiri automobilske, prekinule su proizvodnju.

Centralna banka Slovačke je procenila da će brito domaći proizvod zemlje ove godine pasti za između 1,4 i 9,4 procenata, u zavisnosti od brzine širenja I trajanja pandemije koronavirusa.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram