Foto: TANJUG/AP Photo/Hadi Mizban

Uticajni šiitski sveštenik Muktada al-Sadr najavio je da će podneti ostavku sa pozicije u iračkoj politici, a stotine njegovih nezadovoljnih sledbenika upali su u vladinu palatu kao odgovor, što je izazvalo nasilne sukobe sa snagama bezbednosti u kojima je najmanje pet demonstranta ubijeno.

Medicinski zvaničnici su saopštili da je najmanje 60 demonstranata  povređeno zbog suzavca i fizičkog obračuna sa policijom u protestima koji su usledili nakon najave sveštenika da se povlači iz političkog života.

Iračka vojska objavila je policijski čas širom zemlje, a privremeni premijer je suspendovao sednice kabineta kao odgovor na nemire.

Iračka vlada je u ćorsokaku otkako je Al-Sadrova stranka osvojila najveći deo poslaničkih mesta na oktobarskim parlamentarnim izborima, ali nedovoljan broj da obezbedi većinsku vladu.

Njegovo odbijanje da pregovara sa svojim šiitskim rivalima, koje podržava Iran, i izlazak iz pregovora dovelo je zemlju u političku neizvesnost i nestabilnost usred intenziviranja međušiitskih prepirki.

Da bi unapredio svoje političke interese, Al-Sadr je svoju retoriku umotao u nacionalističku i reformsku agendu koja snažno odjekuje medju njegovom širokom bazom birača uglavnom iz najsiromašnijih slojeva iračkog društva.

Oni pozivaju na raspuštanje parlamenta i vanredne izbore bez učešća grupa koje podržava Iran, a koje vide kao odgovorne za status kvo.

Tokom današnjih demonstracija, stotine demonstranata su užadima srušile barijere postavljene ispred vladine palate i probile kapije palate.

Mnogi su pohrlili u raskošne salone i mermerne dvorane palate, ključnog mesta susreta šefova iračkih država i stranih zvanica.

Protesti su takođe izbili u južnim provincijama sa većinskim šiitskim stanovništvom, pristalice Al-Sadra palile su gume i blokirale put u naftom bogatoj provinciji Basra, a stotine demonstriraju ispred zgrade guvernera u Misanu.

BONUS VIDEO: Upad demonstranata u zgradu parlamenta u Bagdadu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram