Irak, vojna baza
Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Iračke vlasti grade betonski zid na jednom delu granice sa Sirijom kako bi sprečile ulazak džihadista Islamske države, saopštila je danas opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava pozivajući se na izvore bliske iračkoj vojsci.

Prvi segment zida od desetak kilometara i visine 3,5 meta podignut je u Ninivi, u oblasti Sindžar, na severozapadu Iraka, naveo je Frans presu neimenovani visoki oficir iračke vojske.

Pročitajte još:

Irak, koji sa Sirijom ima 600 kilometara granice, namerava da „zaustavi infiltraciju pripadnika Islamske države“ na svoju teritoriju, dodao je isti izvor.

Za sada se ne zna koliko će biti ukupna dužina zida.

Pripadnici Islamske države su u januaru u Hasakeu, oblasti u rukama Kurda, napali tamošnji zatvor da bi oslobodili zatočene džihadiste.

Sirijske demokratske snage u kojima dominiraju Kurdi povratile su kontrolu nad zatvorom posle šest dana borbi, tokom kojih je poginulo nekoliko stotina ljudi.

Te snage su navele da su uspele da uhvate odbegle zatvorenike, ali Opservatorija tvrdi da su neki uspeli da pobegnu, a neki su otišli u susednu Tursku.

Irak je krajem 2017. godine proglasio pobedu protiv Islamske države koja je držala velike delove teritorije te zemlje od 2014. godine. Međutim, džihadisti nastavljaju sporadične napade, posebno u seoskim i planinskim predelima Iraka.

Bonus video: Napad dronom na kuću iračkog premijera

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar