Ivan Samardžić Foto:Ivica Galovic/PIXSELL

Ivan Samardžić, rektor najmlađeg hrvatskog javnog univerziteta – onog u Slavonskom Brodu, navodio je studenta da lažno svedoči za njegovog sina. To je prošle nedelje otkrio Telegramov novinar Drago Hedl, objavivši i šokantan snimak na kom se čuje kako rektor psuje, preti i ucenjuje studenta.

Telegram sada saznaje kako rektor, koji je sugerisao činjenje krivičnog dela studentu, prima mesečnu platu od gotovo 5.000 evra neto. Samardžić upravlja izuzetno malim univerzitetom sa svega jednim fakultetom i tri odeljenja, s brojem studenata manjim od nekih zagrebačkih fakulteta.

Foto: Ajdin Kamber/Shutterstock

Podatak o primanjima rektora zvanično je zatražen iz Ministarstva nauke i obrazovanja koje isplaćuje plate zaposlenima na javnim univerzitetima. Pozivajući se na zaštitu i tajnost podataka, kazali su kako ne mogu da daju zasebne podatke za svakog rektora, već isključivo podatke o prosečnom bruto i neto iznosu plate svih rektora.

Iz Ministarstva navode kako je prosečna plata rektora u Hrvatskoj, u decembru 2023. godine, bila 7415 evra bruto, odnosno 4773 evra neto.

POGLEDAJTE JOŠ:

Treba istaći kako rektor Samardžić, zbog manjeg poreznog opterećenja na platu u Slavonskom Brodu, ima veću platu od svog zagrebačkog kolege Stjepana Lakušića koji upravlja daleko većim univerzitetom.

Prema javno dostupnim podacima, brodski univerzitet u protekloj akademskoj godini je imao 2.100 studenata na ukupno 16 studijskih programa. Za vrlo plastičan primer, zagrebački Prirodno-matematički fakultet na svojih 35 studijskih programa broji dvostruko više studenata nego ceo brodski univerzitet. Na PMF-u studira oko 4200 studenata, a zaposleno je oko 800 ljudi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar