Foto: NICOLAS MAETERLINCK / AFP / Profimedia, Marko Prpic/PIXSELL, Borna Filic/PIXSELL

Premijer i predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrej Plenković izjavio je danas su svi predstavnici vladajuće koalicije podržali predlog imenovanja sudije Visokog krivičnog suda Ivana Turudića za glavnog državnog tužioca.

Plenković je danas održao sastanak s predstavnicima parlamentarne većine zbog afere nastale po objavi stotina poruka koje su godinama razmenjivali sudija Turudić i bivša HDZ državna sekretarka Josipa Pleslić (bivša Rimac), optužena za korupciju.

Na sastanku je bio i Turudić, a premijer je novinarima rekao da je on odgovarao na pitanja, ali da tu, kako je rekao, nema ničeg novog.

„Jedinstven stav većine je da će sutra (u Saboru) podržati Turudića za novog glavnog državnog tužioca“, naglasio je Plenković.

On je ocenio da su objava sms poruka iz istrage protiv Rimac i kritike opozicije „medijsko-politički udar na Vladu“.

„Sve je koordinirano, jasno je da su te poruke tempirane neposredno pred izbore“, zaključio je premijer ocenivši da je „strašno“ što su poruke izašle, ali ne i njihov sadržaj.

Na više pitanja novinara je li mu sporno što je Turudić kao kandidat za glavnog državnog tužioca lagao o odnosu s Rimac i može li on kao takav biti kandidat za tako važnu funkciju, Plenković je odgovorio da u porukama „nema ništa relevantno“.

On je rekao da je za objave sms poruka iz istrage odgovoran neko iz Državnog tužilaštva (DORH), ali nije rekao na koga misli.

„Ovo je poruka za DORH. Držite se svojih nadležnosti, ne petljate se u Vladu“, kazao je premijer.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović predložio je juče premijeru sazivanje sednice Veća za nacionalnu bezbednost zbog vanredne i neočekivane situacije u hrvatskom pravosudnom sistemu zbog slučaja Turudić, ali je Plenković to ranije u izjavi novinarima odbio.

Milanović se proteklih dana usprotivio vladinom predlogu imenovanja sudije Turudića za glavnog državnog tužioca ocenivši da za to postoje bezbednosne prepreke.

On je optužio Turudića da se dok je bio predsednik Županijskog suda u Zagrebu tokom 2015. tajno sastajao s bivšim visokim funkcionerom zagrebačkog fudbalskog kluba Dinamo Zdravkom Mamićem.

Prema njegovim rečima, sastali su se nekoliko puta dok je Mamić bio osumnjičen, a potom i kada je bio pod istragom zbog milionskih finansijskih malverzacija u klubu iz Zagreba.

Turudić je, dodao je, upao u tajne mere praćenja Zdravka Mamića, koje je na predlog Državnog tužilaštva, provodila Bezbednosno-obaveštajne agencije (SOA).

Predsednik je takođe spočitao Turudiću i bliskost s vladajućim HDZ Andreja Plenkovića rekavši da je „jedini od svih sudija u Hrvatskoj koji javno i nedvosmisleno deklariše svoju bliskost i privrženost HDZ“.

On je kazao da ne može da gleda da se „jednog opskurnog lika“ proizvodi u glavnog državnog tužioca.

U nedelju su u medijima objavljene sms poruke koje dodatno diskredituju Turudića.

Zagrebački Jutarnji list objavio je sadržaj stotinjak whatsapp poruka koje je Turudić, kao predsednik Županijskog suda u Zagrebu, razmenjivao s tadašnjom državnom sekretarkom iz HDZ Josipom Rimac, optuženom za korupciju.

Sadržaj tih poruka koje su razmenjivane od 2016. do 2020. kada je uhapšena, otkriva da su njih dvoje bili u puno bližim odnosima nego što je kandidat za glavnog državnog tužioca tvrdio u medijima, ali i tokom ispitivanja pred saborskim Odborom za pravosuđe.

Poruke otkrivaju i da su se oni nalazili više puta, pa i na Županijskom sudu, kao i da su tema razgovora bili neki sudski predmeti.

To je izazvalo oštre kritike opozicije, ali i buru na društvenim mrežama, pa se tvrdi da Turudić ne može da bude ni sudija, a kamoli glavni državni tužilac.

Poslanici bi sutra trebalo da glasaju o novom državnom tužiocu.

***

BONUS VIDEO: Rimac o imenovanju Turudića: Plenković si ne može dopustiti da nakon svega izgubi bitku u Saboru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar