Foto:Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia; i-Images / Eyevine / Profimedia; GoffPhotos.com / Goff Photos / Profimedia; Justin Goff / Goff Photos / Profimedia

Privatna bolnica u kojoj je Kejt Midlton operisana odbila je da otkrije da li osoblje koje je navodno pokušalo da izvrši uvid u kraljevsku medicinsku dokumentaciju i dalje radi tamo. Šefovi londonske klinike pokrenuli su hitnu istragu nakon što su mediji objavili da je najmanje jedan član osoblja pokušao da pristupi ličnim podacima princeze od Velsa nakon operacije. Misterija je obavila ceo skandal oko princeze, pošto je prestižna klinika odbija da odgovori kada je prvi put obaveštena o navodnom kršenju privatnosti i da li je osoblje suspendovano.

Navodno kršenje privatnosti dolazi u trenutku kada su se pojavile raznorazne teorije zavere o Kejtinom zdravstvenom stanju, među kojima su teorija da je princeza u komi i čak ona da je mrtva, da je zamenio dvojnik ili da je brak Kejt Midlton i princa Vilijama u nevolji.

Otkrivajući skandal, jedan izvor u bolnici rekao je za Miror: „Ovo je veliko kršenje privatnosti i neverovatno je štetno za bolnicu, s obzirom na reputaciju u lečenju članova kraljevske porodice. Viši bolnički šefovi kontaktirali su Kensingtonsku palatu rekli da će biti sprovedena potpuna istraga. Celokupno medicinsko osoblje je šokirano zbog optužbi“.

Kejt Midlton
Kejt Midlton Foto:Tanjug/Oli Scarff/Pool Photo via AP

Londonska policija saopštila je za Dejli mejl da nije u mogućnosti da daje komentare i da ne zna da li je klinika prijavila incident.

Iako je klinika odbila da odgovori na pitanja, saopštila je da čvrsto veruje „da svi pacijenti, bez obzira na status, zaslužuju potpunu privatnost i poverljivost u vezi svojih medicinskih podataka“. Detalji Kejtinog stanja nisu otkriveni. Kensingtonska palata je ranije saopštila nije u pitanju rak i da princeza želi da njeni lični medicinski podaci ostanu privatni.

Incident i tragedija

Ovo nije prvi pokušaj otkrivanja ličnih podataka princeze Kejt. Naime, u decembru je otkriveno da je grupa hakera pokušala da provali u kompjuterski sistem bolnice Kralj Edvarda VII, gde se Kejt prethodno lečila. Samo nekoliko dana pre Božića, grupa je zapretila da će objaviti „podatke iz kraljevske porodice“ ukoliko im ne bude plaćeno 300.000 funti u sajber valuti Bitkoin.

Foto:Tanjug/AP Photo/Kin Cheung

Zahtev za otkup je postavljen na „dark vebu“, gde su hakeri postavili slike za šta tvrde da su ukradene datoteke, uključujući rendgenske snimke, mišljenje lekara, formulare za registraciju, kliničke beleške i formulare za patologiju.

Dva australijska radio di-džeja 2012. godine su pozvali telefonom bolnicu Kralj Edvard VII i pretvarali se da su kraljica Kamila i princ Čarls. Medicinska sestra Jasinta Saldana povezala ih je sa sestrom koja je pomagala u lečenju vojvotkinje. Tako su dobili informacije o Kejtinom zdravstvenom stanju i sve objavili.

Bolnica

Londonska klinika, gde je princeza od Velsa lečena u januaru, otvorena je 1932. godine. Na slavnoj listi prethodnih pacijenata bolnice su princ Filip, princeza Margaret, holivudska zvezda Elizabet Tejlor i bivši američki predsednik Džon Kenedi. Sadašnji ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron, koji je bio premijer od 2010. do 2016. godine, rođen je u toj bolnici 1966. godine.

Velelepna zgrada ima sedam glavnih operacionih sala, kao i šest specijalizovanih odeljenja za operacije u urologiji, ginekologiji, ortopediji i kičmenim zahvatima. Klinika je vodeći centar za lečenje raka.

Kralj Čarls je 1989. godine otvorio odeljenje fizioterapije, dok je princeza Margaret pokrenula jedinicu za magnetnu rezonancu 1991. godine, a pokojna kraljica je predstavila novo odeljenje za lečenje raka 2010. godine.

Nakon što su objavili da je Kejt bila na operaciji, palata je saopštila da se princeza neće obavljati svoje dužnosti do posle Uskrsa. Uprkos tome, njeno odusustvo dovelo do haosa na društvenim mrežama.

Prijatelji Vilijama i Kejt rekli su da par „želi da budu otvoreniji“ u vezi sa Kejtinim zdravstvenim problemima, ali da će to podeliti sa javnošću samo kada budu spremni.

Kensingtonska palata tvrdi da je Kejt dobro i da će blagovremeno obaveštavati javnost o njenom stanju. Očekuje se da će se princeza vratiti na javnu dužnost nakon 17. aprila, kada njena deca krenu u školu Lambrok, posle Uskršnjih praznika. Međutim, bilo je spekulacija da bi se princeza mogla i ranije da se vrati i da bi javnost mogla da je vidi na godišnjoj uskršnjoj službi u kapeli Svetog Đorđa na imanju Vindzor. Kako prenosi Telegraf, princeza nije isključila mogućnost da se pridruži svojoj porodici na Uskršnju nedelju.

BONUS VIDEO Novi video Kejt Midlton samo pojačao sumnje: Britanska kraljevska porodica u medijskom ambisu?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare