Foto:shutterstock; SWNS / SWNS / Profimedia

Zašto je odluka Vrhovnog suda u Americi da preinači presudu u slučaju Ro protiv Vejda kojom je abortus legalizovan širom zemlje pogrešna, najbolje dokazuje situacija desetogodišnjakinje iz Ohaja. Ona je žrtva silovanja koja sada mora da putuje u drugu saveznu državu, kako bi obavila prekid trudnoće.

Desetogodišnjakinja čije ime nije otkriveno zbog zaštite prava žrtve ostala je u drugom stanju pre šest meseci nakon silovanja. Obzirom da je savezna država Ohajo zabranila abortus nakon odluke Vrhovnog suda, ona sada mora da otputuje u Indijanu.

Doktorka Kejtlin Bernard, ginekolog iz Indijanapolisa, rekla je da je dobila poziv od kolege lekara iz Ohaja koji leči žrtve silovanja, koji je od nje zatražio pomoć. Pravo na abortus u Indijani još uvek nije zabranjeno, niti ograničeno, ali postoji naznaka da će do toga doći u narednim nedeljama.

Foto:SWNS / SWNS / Profimedia

„Teško je zamisliti da za samo nekoliko kratkih nedelja nećemo biti u mogućnosti da pružimo tu mogućnost ženama“, rekla je Bernard za tamošnje medije.

Međutim, slučaj desetogodišnje devojčice koja je preživela silovanje, a sada je primorana da traži načine na koje može da izvrši prekid trudnoće do koje je došlo nasilnim putem, ogolio je zdravstveni, ali i sudski sistem u Sjedinjenim Državama. Velika polemika se trenutno vodi u državama koje zabranjuju abortus, čak i u slučaju silovanja i incesta.

Republikanska guvernerka Kristi Noem iz Južne Dakote rekla je za CNN da smatra da je „neverovatno“ da „niko ne govori o perverznjaku, užasnom i poremećenom pojedincu koji silovao 10-godišnjakinju”.

POGLEDAJTE JOŠ:

I Južna Dakota je jedna od saveznih država u kojima se abortus smatra krivičnim delom, osim sko ne postoji „razuman medicinski razlog“ za izvođenje prekida trudnoće, samo u slučajevima kada je život majke ugrožen.

U pokušaju da od guvernerke Noem dobije odgovor zašto Južna Dakota ne dozvoljava silovanim ženama abortus, voditeljka CNN-a pitala je da li je ispravno što devojčica sada mora da pređe državnu granicu radi legalnog abortusa.

Ona je odgovorila da je silovanje dece pitanje koje je razmatrao i Vrhovni sud, ali da „javnost treba da se obrati pojedincima koji to rade deci“.

„Ne verujem da tragična situacija treba da se ovekoveči još jednom tragedijom. Moramo da uradimo još više da bismo bili sigurni da zaista živimo u društvu koje poruluje da je svaki život dragocen, posebno nevini životi“, rekla je republikanska guvernerka.

BONUS VIDEO Zabrana abortusa u SAD: Posrnuli „lider slobodnog sveta“

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram