Foto: EPA/EFE

Kao bomba je jutros odjeknula vest da su ukrajinski vojnici po prvi put od početka rata ušli u Lugansku oblast, koja je pod kontrolom Rusije. Ubrzo je objavljeno da je Ukrajina oslobodila selo Bilohorivku koje se nalazi u ovoj oblasti, a naredni korak je oslobađanje jednog od ključnih gradova Luganska - Lisičanska. Ovim probojem nanet je još jedan udarac Putinovoj armiji, koja prethodnih nedelja beleži velike poraze na istočnom frontu.

Informacije o kontraofanzivi koja se nastavlja u Lugansku su se pojavile rano jutros, ali nijedan nezavisni izvor nije mogao da potvrdi ove navode. Međutim, potvrda je ubrzo stigla, i to od samo guvernera Luganske oblasti Sergija Gajdaja.

On je saopštio da ukrajinske trupe imaju potpunu kontrolu nad Bilohorivkom, koja se nalazila po okupacijom armije „Z“. Reč je o malom selu u oblasti, koje se nalazi nedaleko od Lisičanska. Ovo za Ukrajinu predstavlja još jednu malu pobedu, ali onu koja može da vodi ka većem cilju – Lisičansku, a potom i Severodonjecku.

Oslobađanjem prvog sela u Lugansku, Rusija je po prvi put izgubila makar jedan deo teritorije u Lugansku. Samim ti, otvoren je put ka potencijalnom napadu na ruske snage u Donbasu.

„Bilohorivka je predgrađe Lisičanska. Uskoro ćemo izbaciti tu đubrad odatle sa metlom. Korak po korak, centimetar po centimetar, oslobodićemo čitavu zemlju od okupatora“, istakao je guverner Gajdaj.

Slavlje u Bilohorivki

Na društvenim mrežama objavljeni su snimci iz upravo oslobođene Bilohorivke. Na njima se vidi kako ukrajinske trupe ulaze u selo i zastave koje se vijore.

Guverner Gajdaj je potvrdio da će po kratkoj proceduri biti uspostavljena i nova administracija, nakon čega će ukrajinska zastava biti podignuta na zgradi lokalne administracije.

Panika u Kremlju

Kako je ruska vojska još jednom istisnuta iz ključne oblasti, među Putinovim redovima zavladala je panika. Iz tog razloga, vlasti samoproglašene Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR i LNR) objavile su da će sprovesti hitan referendum o pripajanju Rusiji.

Njihov zahtev podržava i bivši predsednik Rusije Dmitrij Medvedev, koji je istakao da je u pitanju zaštita Rusa.

„Referendumi u Donbasu su od suštinskog značaja, ne samo za sistematsku zaštitu stanovnika LNR, DNR i drugih oslobođenih teritorija, već i za obnovu istorijske pravde“, napisao je Medvedev na Telegramu.

Kako je naveo, uključivanje okupiranih područja Ukrajine u sastav Rusije promenilo bi dinamiku rata.

„Nakon njihove implementacije (refernduma prim. aut.) i prihvatanja novih teritorija u sastav Rusije, geopolitička transformacija u svetu će postati nepovratna. Zadiranje na teritoriju Rusije je zločin, čije izvršenje vam omogućava da koristite sve snage samoodbrane. Zbog toga se u Kijevu i na Zapadu toliko plaše ovih referenduma. Zbog toga ih treba sprovesti“, poručio je Medvedev.

Ukrajina Rusija rat Foto:Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Masovni gubici, ali i mobilizacija Vagnera

Da situacija po Rusiju nikako nije povoljna i da je u toku panično pripremanje nove strategije, ukazuju i podaci o gubicima plaćenika Vagner grupe na frontu, ali i činjenica da šef Vagnera Jevgenij Prigožin, inače bliski saradnik Vladimira Putina, pokušava da mobiliše zatvorenike za rat u Ukrajini.

Tako je Prigožin nedavno snimljen u jednom zatvoru u okolini Moskve, gde je zatvorenicima predstavljao Vagner grupu, pozivajući ih da se uključe u invaziju na Ukrajinu.

POGLEDAJTE JOŠ:

On je osuđenicima rekao da bi mogli da budu oslobođeni ako se pridruže grupi Vagner i odsluže šest meseci.

U izjavi objavljenoj na društvenim mrežama nakon što je video postao viralan, Prigožin je rekao da bi, da je u zatvoru, „maštao“ da se pridruži Vagner grupi kako bi „platio dug prema domovini“.

Imao je i poruku za one koji se protive ideji da se u ratu angažuju plaćenici ili zatvorenici.

„Ili će se boriti privatne vojne kompanije i zatvorenici, ili vaša deca – odlučite sami“.

BONUS VIDEO Masovna grobnica u Izjumu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare