Foto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia

Američki institut za rat (ISV) objavio je kako su navodno presretnuta pisma koja ukazuju na sveprisutne probleme morala među najelitnijim jedinicama Rusije.

Tvrde da je 90 odsto pripadnika trupa 1. motorizovanog puka pisalo strašne izveštaje o stanju morala još 23. maja 2022.

Druga gardijska motorizovana divizija je jedna od tri divizije 1. gardijske tenkovske armije, koja se pre aktuelnog rata u Ukrajini smatrala glavnom mehanizovanom silom Rusije i trebalo je da bude ključna sila Rusije u širokom konvencionalnom ratu sa NATO-om.

Ukrajina Rusija rat Foto:Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP/Tanjug/Dmytro Kozatski/Azov Special Forces Regiment of the Ukrainian National Guard Press Office via AP

Takođe, ruske snage očajnički pokušavaju da mobilišu dodatne snage iz svih potencijalnih izvora kako bi popunile svoje ozbiljno degradirane i demoralisane jedinice, ali se pokazalo da nisu u stanju da stvore značajnu borbenu moć, kao što je ISV više puta pisao.

Pročitajte još:

Ruskom rukovodstvu možda ponestaje načina da pokuša da zaustavi ukrajinske snage dok napreduju preko reke Oskil i bliže Luganskoj oblasti. Кremlj može da veruje da bi delimična aneksija mogla da podstakne regrutovanje dodatnih snaga, kako iz Rusije, tako i sa novoanektirane ukrajinske teritorije. Zbog toga su vlasti samoproglašenih država DNR i LNR u toku današnjeg dana više puta apelovale na Rusiju da što pre održi referendum o njihovom pripajanju Moskvi.

Podsetimo, jutros je kao bomba odjeknula vest da su ukrajinski vojnici po prvi put od početka rata ušli u Lugansku oblast, koja je pod kontrolom Rusije. Ubrzo je objavljeno da je Ukrajina oslobodila selo Bilohorivku koje se nalazi u ovoj oblasti, a naredni korak je oslobađanje jednog od ključnih gradova Luganska – Lisičanska. Ovim probojem nanet je još jedan udarac Putinovoj armiji, koja prethodnih nedelja beleži velike poraze na istočnom frontu.

VIDEO Masovna grobnica u Izjumu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram