Ana Paula Zakarijas
Ana Paula Zakarijas Foto: EPA-EFE/JOHN THYS / POOL

Šefovi diplomatija Evropske unije su u Luksemburgu istakli strategijsku važnost i geopolitičku realnost ulaska novih članica u EU kao ulaganje u mir, demokratiju, stabilnost, ali nisu uspeli da se dogovore o početku pregovora o članstvu sa Skopljem i Tiranom. Portugalska ministarka Ana Paula Zakarijas je ocenila da međuvladine konferencije EU sa Srbijom i Crnom Gorom, iako nije bilo otvaranja novih poglavlja u pregovorima Beograda i Podgorice o članstvu, "šalju povoljan znak o povezanosti Evropske unije sa Zapadnim Balkanom i posebno se tiču nove metodologije proširivanja".

POGLEDAJTE JOŠ:

Ministri EU su „primili na znanje najnovija zbivanja u regionu i podvukli strategijsku važnost i geopolitičku realnost procesa proširivanja Evropske unije, koji predstavlja ulaganje u mir, demokratiju, boljitak, bezbednost i stabilnost u Evropi“.

Večeras će visoki zvaničnici EU i premijeri Srbije i Crne Gore, Ana Brnabić i Zdravko Krivokapić, na konferenciji za štampu, obelodaniti o čemu je bilo reči na „političkim međuvladinim konferencijama“ Unije i te dve zapadno-balkanske zemlje.

Ana Paula Zakarijas je objasnila da „uprkos svim naporima nije bilo moguće postići sporazum o pregovaračkom okviru za Severnu Makedoniju i Albaniju i sazivanju prve međuvladine konferencije sa ta dva kandidata za članstvo u EU“.

Portugalska ministarka je navela da će napori u tom pravcu biti nastavljeni tokom slovenačkog predsedništva EU u idućih šest meseci.

Šefovi diplomatija su, rekla je takođe ona, upoznati da je s Evropskim parlamentom postignut politički dogovor o IPA III programu EU podrške reformama na Zapadnom Balkanu od 14,6 milijardi evra, u razdoblju 2021-2027, koji stupa na snagu tokom predstojećeg slovenačkog predsedništva EU.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar