Majkl O'Liri Foto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Vlasnik popularnog niskobudžetnog avioprevoznika Rajaner Majkl O'Liri u žestokoj je svađi s mađarskom vladom i u medijima uopšte ne bira reči, pa ministra privrede i šefa premijerovog kabineta naziva idotima i glupanima poput onih iz filma "Glup i gluplji", jer je Mađarska odlučila da avioprevoznicima početkom meseca uvede porez na ekstra profit.

Rajaner je automatski obavestio putnike da će zbog toga od 1. aprila morati da plaćaju 10 evra više po karti, koliko ispada da je iznos ekstra poreza za avioprevoznike, a ko to ne želi, vratiće mu novac za aviokartu. Više od 97 posto putnika je, kažu, pristalo da plati taj „porez Velikog Ministra“.

Iz vladinih redova stigao je odgovor irskom avioprevozniku da to ne može da radi, nego da sam mora „apsorbuje“ trošak poreza te su protiv njega pokrenuli proceduru vezanu za zaštitu potrošača. Takođe šef kabineta Viktora Orbana je poručio građanima da zbog ponašanja Rajanera lete s mađarskim Vizerom, iako se porez, logično, odnosi i na tog avioprevoznika.

Majkl O’Liri Foto:Eric Lalmand / Zuma Press / Profimedia

O’Liri je potom odgovorio da je Vizer ionako skuplji od Rajanera, što je i razlog da je najpopularniji u toj zemlji, pa je glupo od Vlade da građane poziva da lete skuplje. Ministra privrede Martona Nađa je zbog nametanja ekstra poreza nazvao idiotom jer „želi da oporezuje nešto što ne postoji“. Tvrdi, naime, da se jedva tu može govoriti o profitu, a kamoli ekstra profitu. Upravo suprotno, kaže, Rajaner je u protekle dve godine zbog pandemijskog zatvaranja prometa i linija izgubio oko 1,5 milijardu evra.

Prilično je odjeknuo njegov intervju za Juronjuz prošle nedelje gde je u tom svom neformalnom i neobičnom stilu naširoko govorio o uslovima poslovanja i uvođenju ekstra poreza, a smatra da je njegov stil „jedini način da se razgovara s glupim političarima koji žele bezumno da oporezuju svoje građane“, te ne namerava da ćuti.

.

Kompanija je objavila rezultate poslovanja u 2021. godini i prema njima je godišnji gubitak 350 miliona evra. Vizer, drugi niskobudžetni prevoznik, je imao gubitak 650 miliona evra, navodi O’Liri.

„I to je trenutak kada ministar privrede misli da je vreme da nas oporezuje.

Tvrdi, štaviše, da Nađ laže kad kaže da su i druge zemlje u Evropi uvele takve poreze.

POGLEDAJTE JOŠ:

„To avioprevoznicima nije učinila nijedna zemlja jer druge vlade razumiju da su te kompanije izgubile mnogo novca zbog pandemije i invazije na Ukrajinu“.

On sada podstiče svoje putnike da se žale ministru privrede zbog tog poreza i pišu pisma.

U poruci koju je Rajaner poslao svojim putnicima objašnjava im šta se dešava i zašto traže pomoć da se ukine „idiotski i nepošten porez“, prenosi Jutarnji list. 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare