Foto:EPA-EFE/WILL OLIVER

Pilot aviona koji je preusmeren u Belorusiju, kada je uhapšen beloruski novinar Roman Protaševič, upozoren je da će bomba biti detonirana ako nastavi do Litvanije, ističe šef kompanije Rajaner, prenosi BBC.

PROČITAJTE JOŠ:

Majkl O’Leri rekao je da je pilot pokušao da traži savet avio-kompaije, ali da su mu zvaničnici dali lažne informacije da se kompanija Rajaner ne javlja na telefon.

Nazvao je incident „smišljenim kršenjem“ globalnih vazduhoplovnih pravila. Belorusija poriče da je to bilo prinudno sletanje aviona.

Novinar Roman Protaševič i njegova devojka Sofija Sapega uhapšeni su odmah po sletanju aviona u Minks. Oboje su i dalje u zatvoru, prenosi BBC.

Avion kompanije Rajaner, bio je na putu od Atine u Grčkoj do Viljnusa u Litvaniji u nedelju 23. maja, kada je promenio kurs nad Belorusijom, nakih 10 kilometara od granice sa Litvanijom.

Incident je naišao na osudu EU, Velike Britanije i drugih zapadnih država. Reagovali su zabranom putovanja državom avioprevozniku Belaviji i naredili su svojim avio-kompanijama da izbegavaju vazdušni prostor Belorusije.

U detaljnom izveštaju gospodin O’Leri je rekao britanskom parlamentarnom odboru o nizu događaja koji su doveli do preusmeravanja aviona.

Rekao je da je kontrola leta u Minsku rekla pilotu da su primili „verodostojnu pretnju da će biti aktivirana bomba ako letelica uđe u litvanski vazdušni prostor ili pokuša da sleti na aerodrom u Viljlnusu“.

Pilot je više navrata zatražio da razgovara sa operativnim kontrolnim centrom kompanije Rajaner nakon što je prošla opasnost od bombe, ali Minsk je rekao da se Rajaner u Poljskoj ne javlja na telefon, rekao je on.

Gospodin O’Leri je rekao da bi letovi u ovom području obično bili preusmereni u Poljsku ili neku drugu baltičku zemlju, ali da pilot nije imao drugu mogućnost nego da sleti u Minsk.

Nakon sletanja gospodin O’Leri je rekao da je na posadu vršen pritisak da na video snimku potvrdi da su dobrovoljno preusmereli avion u Minsk, ali da su oni to odbili.

Kada je avion ponovo poleteo, falilo je nekoliko putnika – Protaševič, njegova devojka i tri neidentifikovane osobe – za koje se veruje da su pripadnici beloruske tajne službe.

Komentari gospodina O’Lerija su usledili nakon štoje šef beloruskog vazduhoplovstva Igor Golub, rekao da nije bilo prestretanja, niti prisilnog preusmeravanja sa državne granice.

Govorio je na konferenciji za medije u Minsku na kojoj se takođe pojavio o Protaševič.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar