Foto: Printscreen YouTube/The Sun

Jevgenij Prigožin, šef notorne ruske privatne vojne kompanije Vagner, komentarisao je viralan snimak na kojem se vidi kako za rat u Ukrajini pokušava da regrutuje zatvorenike.

U obraćanju je branio ideju slanja zatvorenika u rat u Ukrajini, kazavši da bi oni koji ne žele da se zatvorenici šalju u rat umesto njih trebali da pošalju svoju decu.

U izjavi objavljenoj na društvenim mrežama nakon što je video regrutovanja zatvorenika postao viralan, Prigožin je rekao kako bi, da je on u zatvoru, „sanjao o priključivanju Vagneru kako bi otplatio dug domovini“.

„To će biti ili privatne vojne kompanije i zatvorenici ili vaša vlastita deca. Odlučite sami“, poručio je Prigožin Rusima koji se protive slanju zatvorenika u Ukrajinu, prenosi Index.hr.

No, Prigožin nije eksplicitno priznao da je snimak regrutovanja autentičan, odnosno da Vagner zaista regrutuje zatvorenike za rat u Ukrajini. BBC ipak, navodi, kako je autentičnost snimka potvrđen.

Snimak koji je šokirao javnost

Juče se na više Telegram kanala pojavio snimak Jevgenija Prigožina, poznatijeg kao „Putinov kuvar“, koji vodi notornu rusku privatnu vojnu kompaniju Vagner. Na snimku se vidi kako se Prigožin na ruskom obraća zatvorenicima te im nudi da se prijave za učestvovanje u ratu u Ukrajini.

„Prijavite se, borite se u Ukrajini i ako preživite šest meseci, idete na slobodu“, stoji u ponudi.

Prigožinovo obraćanje zatvorenicima sa ruskog na engleski preveo je novinar Vol strit žurnala Jaroslav Trofimov.

PROČITAJTE JOŠ:

„Po prvi put pojavio se snimak Prigožinovog regrutovanja za Vagner u ruskom zatvoru. Potpuno ludo. ‘Niko ne ide natrag iza rešetaka. Ako odslužite šest meseci, slobodni ste. Ako dođete u Ukrajinu i odlučite da to nije za vas, pogubićemo vas sami'“, napisao je Trofimov na Tvitaru prevodeći Prigožinove reči.

Prigožinova ponuda ruskim zatvorenicima, zabeležena na snimku, sadrži nekoliko uslovv.

„Prvi greh je dezertiranje. Niko se ne povlači, niko se ne predaje, niko ne sme biti zarobljen. Tokom obuke ćemo vam reći o dve bombe koje morate imati sa sobom ako vas zarobe“, govori Prigožin.

Prihvate li odlazak u rat, zatvorenici se ne smeju drogirati ni konzumirati alkohol te se moraju suzdržati od pljačkanja i, kako je rekao Prigožin, „seksualnih kontakata s lokalnim ženama, florom, faunom ili muškarcima“.

BONUS VIDEO: Vladimir Putin se uporedio sa Petrom Velikim

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare