Vladimir Putin Foto:EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK

Ruski predsednik Vladimir Putin ponovo je stavljen na "čekanje" ovog puta od strane predsednika Kirgistana Sadira Žaparova. Putin je zbog toga bio vidno nervozan, što pokazuju i snimci koji su tada nastali.

Snimak je nastao tokom samita u Uzbekistanu, na kojem se ruski lider sastao sa liderima Kine, Turkmenistana, Uzbekistana, Irana i Pakistana.

Putin se na marginama samita sastao i sa predsednikom Kirgistana, ali, kako može da se zaključi sa snimka, taj susret nije baš započeo kako treba.

Naime, kako se vidi na snimku koji se proširio u četvrtak, Putin je prvi stigao na mesto sastanka, iz džepa izvadio beleške i stao ispred svoje stolice.

Snimljen je kako papire stavlja na sto, a tek posle nekoliko sekundi pridružio mu se kolega.

Pročitajte još:

Snimak je izazvao lavinu komentara na društvenim mrežama. Neki su pisali da je Putin „ponižen“, da je ovo još jedno „nepoštovanje“ ruskog predsednika.

Podsetimo, kroz sličnu situaciju prošao je pre samo meseci kada ga je turski kolega Redžep Tajip Erdogan ostavio da ga čeka čak 50 sekundi.

Inače, Putin je poznat kao lider koji namerno drži svetske lidere na čekanju ponekad i satima. Putin je 2003. zakasnio na kraljicu 14 minuta, a godinu dana ranije držao je roditelje dece poginule u avionskoj nesreći da čekaju dva sata na groblju.

Putin je zakasnio sat vremena na svom sastanku sa papom Franjom u Vatikanu u junu 2015.

Godine 2018. tadašnji američki predsednik Donald Tramp čekao je 45 minuta uoči zakazanog samita u Helsinkiju sa ruskim predsednikom.

Angela Merkel je 2014. godine čekala četiri sata i 15 minuta na sastanak sa Putinom, dok je Viktor Janukovič, kada je bio ukrajinski predsednik, jednom čekao četiri sata pre nego što je seo sa ruskim liderom.

Kasnio je i na sastanak sa Erdoganom u Moskvi 2020. na kojem je turski predsednik čekao toliko dugo da uđe u salu za sastanke da je seo. Turski mediji su tada izvestili da su Erdogan i njegova pratnja ostali poniženi pošto su bili primorani da čekaju u predsoblju. Zbog toga mnogi sugerišu da je događaj iz jula njegova „slatka osveta“.

BONUS VIDEO Rusi raketirali branu u rodnom gradu Zelenskog

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar