Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/VLADIMIR SMIRNOV TASS Host Photo Agency

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je Rusija spremna zemljama u razvoju poslati više od 300 hiljada tona ruskog đubriva koje je zaglavljeno u evropskim lukama ako Evropa pristane da dodatno ublaži sankcije na ruski izvoz.

U sklopu svog govora na samitu Šangajske organizacije za saradnju u Uzbekistanu Putin je rekao da je Evropa samo „delimično“ ukinula sankcije koje, kako navodi Rusija, onemogućavaju prodaju i distribuciju ruskih đubriva širom sveta.

Naveo je i da Rusija pozdravlja odluku Evropske unije da ublaži neke logističke sankcije za ruski izvoz, ali je i prozvao EU da se ponaša „sebično“ ukidajući sankcije samo kada je reč o njenim članicama, prenosi Index.hr.

„Samo oni mogu kupiti naše đubrivo. A šta je sa zemljama u razvoju i onim najsiromašnijima?“ upitao je Putin na samitu.

PROČITAJTE JOŠ:

U sklopu dogovora s Ukrajinom, Turskom i UN-om, koji je postignut u julu, Rusiji je dopušteno da prodaje svoja đubriva na globalnom tržištu, no morala je ukinuti blokadu južnih ukrajinskih morskih luka i dopustiti Ukrajini izvoz žitarica.

Putin je rekao da trenutno u evropskim lukama stoji oko 300 hiljada tona đubriva koje je Rusija spremna besplatno poslati zemljama u razvoju kada sankcije budu ukinute.

BONUS VIDEO: Vladimir Putin se uporedio sa Petrom Velikim

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar