Foto: Shutterstock

Savet za opšte poslove Evropske unije odobrio je kandidatski status Bosni i Hercegovini što predstavlja ujedno i posljednji korak za konačno odobrenje uoči sastanka šefova vlada članica EU koji je zakazan za 15. decembar.

Uoči sednice koja će se održati 15. decembra, a na kojoj će se između ostalog govoriti i o kandidatskom statusu BiH, zvaničnici zemalja članica Evropske unije održavaju sastanke i kroz niz drugih tela što predstavlja svojevrsnu pripremu za ključni sastanak.

Jedno od tih tela je i Savet za opšte poslove (GAC) koji je na današnjoj sjednici usvojio preporuku Evropske komisije iz oktobra za dodelu kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini.

Kao što je i ranije pisano, u nacrtu preporuke stoji kako bi BiH, zbog aktuelne geopolitičke situacije, trebala dobiti status kandidata, prenosi Klix.ba.

Takođe, naglašava se kako će Bosna i Hercegovina na svom putu prema EU i dalje morati ispuniti uslove koji su postavljeni ranije.

PROČITAJTE JOŠ:

„To uključuje mere za jačanje vladavine prava, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala te upravljanje migracijama. Reformski prioriteti se uglavnom odnose na 14 prioriteta koje je Evropska komisija predstavila 2019. godine“, navodi se.

Prema nacrtu dokumenta koji bi se trebao potpisati u Briselu, ministri će sa „zabrinutošću primetiti sveukupni ograničeni napredak u reformama“.

„EU očekuje da se funkcionalna zakonodavna tela i vlade brzo uspostave na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou kako bi se fokusirale na reforme na putu ka EU“, dalje se navodi u nacrtu dokumenta.

Iako je dominiralo mišljenje kako su sve države članice EU za dodelu statusa Bosni i Hercegovini, ranije su se pojavile informacije kako države poput Holandije, Francuske, a delimično i Nemačke nisu za ovu odluku. Ipak, u međuvremenu, konsenzus među državama je postignut, a konačna odluka o dodeli kandidatskog statusa trebala bi biti poznata na sednici koja je zakazana za 15. decembar.

BONUS VIDEO: Kijev granatirao aerodrom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar