Aleksej Navaljni Foto: EPA-EFE/MOSCOW CITY COURT PRESS SERVICE HANDOUT

Saradnik ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog izjavio je da je sa evropskim predstavnicima razgovarao o mogućem uvođenju sankcija visokim ruskim zvaničnicima i saradnicima predsednika Vladimira Putina.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je osudila tu inicijativu, optužujući Navaljnog za „izdaju“.

Pročitajte još:

Jedan od glavnih saradnika ruskog opozicionara Leonid Volkov koji je napustio Rusiju, naveo je sinoć na Telegramu da je sa predstavnicima zemalja EU „razgovarao o paketu individualnih sankcija“.

„Još ćemo dosta razgovarati u budućnosti, naredenih nedelja i meseci“, dodao je on.

Prema Volkovu, sankcijama bi bili obuhvaćeni oligarsi Roman Abramovič i Aliher Usmanov, tv voditelj Vladimir Soloviov, direktor televizije Pervi kanal Konstantin Ernst, bankar Andrej Kostin i Igor Šuvalov, bivši visoki zvaničnik vlade.

Sankcije bi bile uvedene i deci generalnog sekretara ruskog Saveta bezbednosti Nikolaja Patruševa, čiji je sin ministar poljoprivrede, i direktora bezbednosnih službi (FSB) Aleksandra Bortnikova.

Prema rečima Volkova, te mere bi bile usmerene na „najbliže okruženje Vladimira Putina“.

Protest podrške Alekseju Navaljnom u Berlinu Foto:REUTERS/Christian Mang

Poljska delegacija u Evropskoj uniji je na Tviteru potvrdila da je putem video konferencije održan sastanak sa Volkovim i Vladimirom Ašurkovim, takodje saradnikom Navaljnog.

„Stalni predstavnici 27 zemalja, zajedno sa ambasadorima SAD, Velike Britanije, Kanade i Ukrajine ; razgovaraju o narednim koracima“, navela je poljska delegacija.

Zaharova je kritikovala te razgovore. „Potpuno mi je nerazumljivo kako ljudi koji pričaju o budućnosti Rusije, mogu da hrle prema onima koji Rusiju vide kao protivnika“, rekla je ona za televiziju Rosija 24.

„Sa moralne i etičke tačke, to je izdaja“, rekla je Zaharova radiju Vesti FM.

EU je u više navrata zatražila oslobađanje Navaljnog koji je uhapšen 17. januara po dolasku iz Nemačke gde se oporavljao od trovanja. Ona je i uvela sankcije ruskim zvaničnicima zbog odbijanja Moskve da istraži slučaj trovanja ruskog opozicionara.

BONUS VIDEO

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar