Foto:EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

Rusija je proterala trojicu evropskih diplomata – iz Nemačke, Poljske i Švedske zbog učešća u neodobrenim protestima koji su održavani u Rusiji u znak podrške opozicionaru Alekseju Navaljnom.

Pročitajte još:

Iz Ministarstva inostranih poslova je saopšteno da će te diplomate uskoro napustiti teritoriju Ruske Federacije. Istovremeno, Rusija je izrazila protest ambasadoru Švedske i privremenim poverenicima poslova poljske i nemačke ambasade zbog učešća u neodobrenim akcijama.

Upravo zbog toga su oni i morali da dođu u Ministarstvo spoljnih poslova na razgovor, dodaje se u saopštenju ruskog spoljnopolitičkog resora.

Prethodno je ovu informaciju objavio portal EU obzerver, pozivajući se na svoje izvore u Evropskoj uniji, koji je naveo da su diplomate proterane za vreme pres-konferencije šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja i šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova u Moskvi.

Borelj se nalazi u zvaničnoj poseti Moskvi, što je ujedno i prva njegova poseta ruskoj prestonici od 2017. godine.

Ranije je izvor iz Moskve saopštio novinarima da je švedski diplomata 23. januara učestvovao u neodobrenim protestima u Sankt Peterburgu. Iz švedske ambasade je saopšteno da je on samo posmatrao proteste.

Neodobreni protesti u znak podrške Navaljnom održani su u nekoliko ruskih gradova 23. i 31. januara, uprkos mnogobrojnim upozorenjima vlasti.

Simonovski sud u Moskvi u utorak je doneo odluku da se Navaljnom ukine uslovna kazna u slučaju „Iv Roše“ i zameni kaznom od 3,5 godine zatvora. Ubrzo nakon toga, vodeće zapadne zemlje, uključujući Sjedinjene Američke Države, Nemačku, Francusku i Veliku Britaniju, apelovale su na ruske vlasti da oslobode opozicionara.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar