Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Evropski lideri će se okupiti u četvrtak u Granadi, u španskoj palati Alhambra, u pokušaju da nađu rešenja za probleme sve turbulentnijeg kontinenta, javlja Asošiejted pres.

U najavi i analizi skupa ta novinska agencija podseća da ruski i belorsuki predsednici Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko nisu pozvani, ali da se očekuje da će ostali lideri dati ocenu mnogih „rana“ zadatih Evropi poslednjih meseci i godina.

“Krize su svuda“, rekao je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj uoči skupa.

Jedna kriza se događa dok teku pripreme samita, tako da je predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev otkazao učešće na skupu u poslednjem trenutku.

Humanitarna tragedija oko 100.000 Jermena koji su bežali iz Nagorno-Karabaha, dela Azerbejdžana sa pretežno jermenskim stanovništvom, usledila je posle vojne operacije prošlog meseca.

Omer Čelik, portparol stranke turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, rekao je da je Alijev odlučio da ne dođe jer Ankara nije pozvana da učestvuje na sastanku o Azerbejdžanu i Jermeniji.

Na samitu neće učestvovati ni Erdogan, čuju je državu potresao samoubilački bombaški napad blizu parlamenta u nedelju u glavnom gradu Turske, Ankari.

Turske vazdušne snage od tada napadaju osumnjičene kurdske militante u severnom Iraku.

Ipak, forum Evropske političke zajednice biće prilika da lideri suparničkih naroda, poput Srbije i Kosova, budu okupljeni u jednoj plenarnoj sali.

Bezbroj drugih evropskih pitanja će se verovatno pojaviti tokom jednog dana pregovora u Španiji, koji će biti završeni kraljevskom večerom i obilaskom čuvene palate Alhambra.

Pažnja će biti usmerena i na ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, od koga se očekuje da će tražiti više podrške i novca od zapadnih saveznika.

U velikoj meri zamisao foruma koji se okuplja u Granadi je i pokušaj da se države koje još nisu spremne za članstvo u Evropskoj uniji drže blisko uključene u saradnju.

Dilema o proširenju Unije biće u centru pažnje u petak, drugog dana samita, kada će lideri EU nastaviti razgovore samo među članicama bloka.

Vučić na samitu Evropske političke zajednice u Granadi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovaće na Samitu Evropske političke zajednice u Granadi, saopštila je danas predsednikova Služba za saradnju s medijima.

Kako se ističe, na taj skup pozvano je 47 šefova država i vlada, kao i predsednik Evropskog saveta, predsednik Evropske komisije i predsednik Evropskog parlamenta.

Lideri će razgovarati o unapređenju političkog dijaloga i saradnje u cilju jačanja bezbednosti i stabilnosti na evropskom kontinentu, dodaje se u saopštenju.

Na marginama Samita u Granadi, predsednik Vučić imaće niz bilateralnih susreta sa evropskim zvaničnicima, među kojima su predsednik Republike Francuske Emanuel Makron, premijer Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske Riši Sunak, predsednik Vlade Gruzije Irakli Garibašvili, predsednica Vlade Republike Island Katrin Jakobsdotir, kao i visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj.

Kako je saopšteno, predsednik će učestvovati i na okruglom stolu na temu: „Energetika, zaštita životne sredine i borba protiv klimatskih promena“.

BONUS VIDEO:   Kako Srbija može u EU do 2030. godine?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar