Zoran Zaev Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev podneo je danas popodne najavljenu ostavku na mesto premijera predsedniku Sobranja.

„Na osnovu člana 219. Poslovnika Sobranja Republike Severne Makedonije, podnosim ostavku na funkciju predsednika Vlade Republike Severne Makedonije. Ujedno vas obaveštavam da to neću usmeno objašnjavati“, navodi Zaev u pisanoj ostavci.

On u obrazloženju ističe da su rezultati prošlih izbora, iako su bili lokalni, za politički trenutak u kojem se država nalazi, imali nacionalnu i političku težinu.

„U takvim uslovima za mene lično i za mene kao premijera, zbog politike u koju verujem, politički neodgovorne i neopravdane pred mojim narodom i svojom državom, lično bih nastavio da vodim vladu evroatlantskim putem. Mislim da će još jedan premijer iz redova SDSM to moći da postigne na bolji način“, naveo je Zaev.

Ističe da ovom ostavkom preuzima odgovornost i da služi za primer.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Želim da dam primer da prepoznamo odluke kada je to potrebno i tako dam još jedan doprinos jačanju demokratskog kapaciteta naroda, ali i budućim liderima da budu svesni svoje građanske dužnosti kada vode računa o svojoj zemlji“, piše u pismu koje potpisuje Zaev.

Ostavku bi trebalo da potvrdi predsednik Skupštine Džaferi, a prema skupštinskim izvorima, to će učiniti sutra pre sednice o parlamentarnim pitanjima.

Nakon ostavke Zaeva, šef države bi trebalo da da mandat novom premijeru. Po Ustavu, predsednik je dužan da u roku od deset dana poveri mandat stranci, odnosno strankama koje imaju većinu u Skupštini. Mandatar u roku od 20 dana, od dana poveravanja mandata, podnosi Skupštini program i predlaže sastav Vlade, u skladu sa Ustavom.

BONUS VIDEO Građani Severne Makedonije o pristupu EU

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar