Zoran Zaev Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev najvio je večeras da će odluku o tome kad će formalizovati ostavku na tu funkciju doneti početkom naredne sedmice.

„Ovih dana završavamo konsultacije sa koalicionim partnerima. Mogu da kažem da se zaokružuju važni procesi i programski i vladini i kadrovski, tako da ću odluku doneti negde početkom naredne sedmice i čim je donesem odmah ću saopštiti kada tačno će biti i formalizovana u Sobranju“, rekao je Zaev kablovskoj Televiziji 24.

PROČITAJTE JOŠ:

Zaev je rekao kako očekuje da će nakon finaliziranja ostavke u Sobranju njegov naslednik na mestu premijera biti novi predsednik SDSM Dimitar Kovačevski, a da će prvi uspeh nove vlade biti prva međuvladina konferencija sa Evropskom unijom.

Premijer Severne Makedonije je to rekao pred primopredaju čelne partijske funcije u levičarskoj SDSM novoizabranom predsedniku te stranke Dimitru Kovačevskom.

Zamenik ministra finansija Severne Makedonije Kovačevski je izabran za novog predsednika SDSM na neposrednim vanrednim izborima u nedelju 12. decembra, na kojima je ubedljivo pobedio dva protivkandidata.

Ti izbori su održani nakon što je Zaev, koji je bio na čelu SDSM od 2013, krajem oktobra javno usmeno podneo ostavke na funcije predsednika stranke i premijera Severne Makedonije zbog poraza na lokalnim od konkurentskog konzervativnog VMRO DPMNE.

Ostavku na mesto lidera stranke ozvaničio je 26. novembra, podnoseći je najvišim organima SDSM.

Bonus video: Građani Severne Makedonije o pristupu EU

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar