Zoran Zaev Severna Makedonija
Zoran Zaev Foto:Robert ATANASOVSKI / AFP / Profimedia

Opozicija u Severnoj Makedoniji nameravala je u četvrtak da izglasa nepoverenje vladi još uvek aktuelnog premijera Zorana Zaeva. Iako je lider najveće opozicione partije VMRO-DPMNE Hristijan Mickovski ranije najavio da je kvorum od 61 poslanika obezbeđen, njegovi planovi su se izjalovili kada se Kastriot Redžepi, poslanik pokreta Besa, koji je deo aktuelne vlade Zaeva nije pojavio na zakazanoj sednici. Njegove partijske kolege izrazile su sumnju da je Redžepi kidnapovan jer im se nije javljao čitavog dana, ali se on ubrzo oglasio na društvenim mrežama i objasnio da neće glasati za obaranje vlade Zorana Zaeva.

Opozicija predvođena Mickovskim čvrsto je verovala da će uskoro doći kraj vladavini premijera Zaeva, obzirom na nedavni krah njegove partije na lokalnim izborima i najavljenu ostavku. Mickovski je nekoliko dana pred sednicu izjavio da je potrebna većina za izglasavanje nepoverenja vladi osigurana, jer opozicija ima podršku 61 od ukupno 120 poslanika u Sobranju.

POGLEDAJTE JOŠ:

Inicijativu za glasanje o poverenju podneo je 61 poslanik makedonskih opozicionih partija VMRO DPMNE, Levice, Alijanse za Albance i Alternative, kao i Bese koja je još deo vlade.

„Imamo novu parlamentarnu većinu“, samouvereno je poručio Mickovski, spreman da postane novi premijer Severne Makedonije.

Njegove planove osujetio je Kastriot Redžepi, poslanik pokreta Besa. Redžepi, koji je trebalo da predstavlja neophodni 61. glas, nije se pojavio u Sobranju. Poslanici su bili spremni da ga sačekaju do ponoći, nakon čega sednica mora da se prekine. Potpredsednik VMRO DPMNE Aleksandar Nikolovski je u kasnim večernjim satima izjavio da poslanici opozicionih partija napuštaju Sobranje i optužio je vlast da je pogazila demokratiju i kidnapovala poslanika.

„Nažalost imamo još jedan dan koji će ostati zapisan u crnim stranama makedonske istorije. Danas je u Makedoniji pogažena demokratija. Danas je u Makedoniji kidnapovan poslanik“, rekao je Nikolovski.

Da situacija bude još konfuznija, lider pokreta Besa Bilal Kasami policiji je prijavio nestanak Redžepija i izrazio sumnju da je otet.

„Uvek sam uz EU i NATO“

Kako bi demantovao glasine i informacije koje su uznemirile javnost, Redžepi je na društvenim mrežama postavio video poruku u kojoj objašnjava Severnoj Makedoniji sada nije potreban pad vlade.

„Stabilnost i bezbednost zemlje, kao i mir i blagostanje našeg naroda, moraju da nam budu najvažniji. Bilal Kasami i ostali, ne mare za mene. Ja sam uz EU i NATO, a ne za antialbance. Ovo vam čiste savesti govorim, a čim prevaziđem rizike koji stižu u vidu pretnje od strane nekog od članova moje stranke, odgovoriću na sva pitanja u medijima. Do tada neka žive sloboda i demokratija. Živeli Albanci, Makedonci i svi ostali građani Severne Makedonije“, poručio je Redžepi.

Kastriot Redžepi, Kastriot Rexhepi
Kastriot Redžepi Foto: Facebook/Kastriot Rexhepi

Razočarana opozicija smatra da situacija jasna – brzi vanredni parlamentarni izbori su „jedno rešenje za političku, bezbednosnu i zdravstvenu krizu u Severnoj Makedoniji“.

Ostavka, pa povratak zbog države

Zoran Zaev je nakon poraza na lokalnim izborima saopštio da podnosi ostavku na poziciju premijera države, ali i lidera stranke SDSM.

Premijer Severne Makedonije i lider SDSM Zoran Zaev izjavio je da će ipak ostati na toj funkciji kako bi pomogao da se održi parlamentarna većina i eventualno je povećao, iako je prethodno 31. oktobra podneo ostavku zbog loših rezultata na lokalnim izborima.

Ipak, samo nekoliko dana nakon konferencije na kojoj je predočio svoju odluku, Zaev se predomislio. Rešio je da će ostati na obe funkcije, jer, kako je istakao, zemlji nije potrebna nova kriza.

Zoran Zaev Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

„Nemam šta drugo da dodam, jer je predsednik Odbora saopštio odluke i odgovorio na sva pitanja. Važno je da se zemlja ne vraća u prošlost svađa kako u zemlji tako i u inostranstvu, da ugrozi proces evrointegracija. Naravno da je važno jer smo i dalje u vremenu pandemije, energetske krize. Odgovornost svakog građanina, ali i političara i dalje postoji“, rekao je Zaev.

On je dodao i da se nada da će se parlamentarna demokratska većina stabilizovati, pre svega jer je orijentisana ka evroatlantskom putu i multietničkom društvu kao i ka održavanju dobrosusedskih odnosa i pozitivnih reformi.

Prema Poslovniku Sobranja, za inicijativu o poverenju vladi mora da se glasa do ponoći istog dana u kojem je sednica započeta. Pošto je taj rok istekao, na opoziciji je da podnese novu inicijativu za izglasavanje nepoverenja, što če ovog puta biti teže, obzirom na nedostatak kvoruma.

BONUS VIDEO Pregovori u pristupanju Severne Makedonije EU

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar