Foto:EPA-EFE/US HOUSE OF REPRESENTATIVES HANDOUT

Predstavnički dom američkog Kongresa je glasao je 232 prema 197 za opoziv američkog predsednika Donalda Trampa, optuživši ga da je podsticao na pobunu. Šta sledi dalje?

Pročitajte još:

Vatreni govor Donalda Trampa na skupu pre napada na Kapitol bio je glavni razlog njegovog opoziva. Jedan policajac podlegao je povredama zadobijenim u napadu rulje na zgradu Kongresa, dok je drugi policajac upucao i ubio jednu ženu tokom opsade. Još tri osobe su preminule u haosu koji je usledio.

Donji dom juče je izglasao opoziv Trampa – drugi put u njegovom mandatu i prvi put u američkoj istoriji – sa 232 naprema 197. Deset republikanaca pridružilo se demokratama u glasanju za impičment.

Ovo su Republikanci koji su glasali za opoziv Donalda Trampa:

Liz Čejni (Vajoming)
Džon Katko (Njujork)
Adam Kinzinger (Ilinois)
Fred Apton (Mičigen)
Džejmi Herera Botler (Vašington)
Den Njuhaus (Vašington)
Piter Majer (Mičigen)
Tom Rajs (Južna Karolina)
Entoni Gonzales (Ohajo)
Dejvid Valadao (Kalifornija)

 

Impičment

Tramp je optužen za „podsticanje na pobunu“ u debati o impičmentu koja je juče ceo dan trajala u Kongresu. Debata i opoziv su zaista neverovatan kraj Trampovog mandata budući da su ga demokrate i sve više republikanaca proglasili nesposobnim za predsednikovanje, ali i opasnog po javnost jer se strahuje da bi njegove pristalice mogle opet da krenu na Vašington ali i druge gradove po SAD.

„Predsednik Tramp teško je ugrozio bezbednost Sjedinjenih Država, institucija i vlade“, navodi se u tekstu impičmenta na četiri strane. „Ako ostane na vlasti, predstavljaće pretnju po nacionalnu bezbednost, demokratiju i demokratiju“, dodaje se.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi, demokrta iz Kalifornija, rekla je da je impičment bio neophodan iako Trampu ističe vreme u Beloj kući – inauguracija izabranog predsednika Džoa Bajdena zakazana je za 20. januar. „Predsednikova pretnja Americi je hitna pa takva mora da bude i naša akcija“, rekla je ona.

Nensi Pelosi Foto:EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Pelosi ali i mnogi drugi kongresmeni lično su doživeli Trampove akcije budući da su morali da se kriju u bunkerima Kapitola od naoružane rulje koja je upala i vikala „Gde je Nensi?!

Predstavnički dom sastao se rano ujutru kako bi prošao kroz proceduralno glasanje i posle više sati debate o članu impičmenta, glasanje je završenom odlukom da se opozove predsednik. Naredni korak je da se odluka o impičmentu pošalje u Senat.

Deset republikanaca glasalo je za opoziv predsednika i njihovi glasovi učinili su ovo najujedinjenijem predsedničkim impičmentom u istoriji. Poređenja radi, samo petoro demokrata glasalo je za opoziv Bila Klintona 1998.

Kada opoziv stiže u Senat

Vođa republikanske većine Mič Mekonel – koji će na čelu Senata ostati najranije do 20. januara kada će upravljanje ovim telom preuzeti demokrate – rekao je da je najraniji datum kada bi Senat mogao da razmatra opoziv 19. januar, dan pre inauguracije.

Demokrate su pokušale da privole Senat da glasa ranije – na sednici u petak – ali za sada bez uspeha. Stoga je vrlo verovatno da će bilo kakvo glasnje protiv Trampa biti organizovano kad već napusti Belu kuću, najranije 20. ili 21 januara.

Postoji mogućnost da Predstavnički dom odloži slanje opoziva Senatu do uspostavljanja Bajdenove administracije, kako glaanje o impičmentu ne bi skrenulo pažnju sa njegovog dolaska na mesto predsednika.

Foto:EPA-EFE/Stefani Reynolds

Kako će izgledati saslušanje u Senatu

Prvi dan podrazumeva dolazak vrhovnog sudije i polaganje zakletve u Senatu. Drugi dan je posvećen utvrđivanju pravila suđenja. Posle toga sledi iznošenje argumenata sa obe strane i to bi moglo da potraje nekoliko dana. Postoji i opcija skraćenog saslušanja sa kratkim predstavljanjima ili ćak i suđenja od svega pola dana, što bi omogućilo Senatu da nastavi da radi i druge stvari.

Koliko je glasova potrebno da bi Senat opozvao Trampa

Za impičment je potrebna dvotrećinska većina u Senatu, odnosno 67 glasova. Posle uspeha demokrata u ponovljenom glasanju u Džordžiji, Senat će biti podeljen pola-pola između demokrata i republikanaca, a Kamala Haris, izabrana predsednica će imati odlučujuć glas. To znači da bi 17 republikanskih Senatora moralo da glasa za osudu Trampa. Odlazeći predsednik je glatko prošao prošlo glasanje o impičmentu kada je samo jedan republikanac glasao za njegov opoziv i ti po samo jednoj od dve optužnice.

Donald Tramp Foto:EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Iz sveta i regiona čitajte:

Da li će republikanci u Senatu glasati za osudu Trampa

Situacija će možda biti drugačija 2021. Za početak, optužnica je mnogo jednostavnija i direktna – da je Tramp kriv za podsticanje pobune, za razliku od prošle optužbe koja je bila relativno komplikovana i bavila se sumnjivim razgovorima, pregovorima i poslovanjima Trampa u Ukrajini.

Pet republikanaca u Predstavničkom domu javno je reklo da će glasati za opoziv ali se do sada nijedan republikanski senator nije „autovao“. Teško je zamisliti da će vatreni republikanci poput Teda Kruza ili Džoša Haulija, koji i dalje odbijaju da priznaju Bajdenovu izbornu pobedu, sada promeniti stranu i glasati za Trampov impičment, podseća Gardijan.

Međutim, Njujork tajms i Aksios prenose da oni bliski Mekonelu kažu da lider republikanske većine smatra da je Tramp ipak počinio zločin koji zavređuje impičment. Ako on bude glasao za opoziv, to bi možda olakšalo izbor i drugim senatorima iz redova republikanaca.

Foto:Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Ko će predstavljati Trampa na suđenju

Niko od advokata koji su predstavljali Trampa na prvom suđenju o opozivu neće biti prisutan na drugom. To ostavlja samo Rudija Đulijanija, koji je deo Trampovog ličnog pravnog tima i Alana Deršovica, koji podržava Trampove tvrdnje da se impičmentom guši sloboda govora, prenosi Politiko.

Šta ako Tramp bude proglašen krivim

Presuda da je kriv ne znači automatski da Tramp više neće moći da se kandiduje za predsednika. Međutim, Senat bi mogao da održi još jedno glasanje kako bi ga blokirali da se ponovo kandiduje i za to im je potrebna prosta večina. Osnova za to glasanje bilo bi pozivanje na 14. amandman koji zabranjuje federalnim i državnim zvaničnicima koji su učestvovali u pobuni da se ponovo bave nekom javnom funkcijom.Usvojen posle građanskog rata, amandman navodi da niko ko je prethodno bio „umešan u pobunu“ protiv SAD dok je bio izabrani zvaničnik, ne može ponovo da drži javnu funkciju.

Da li 14. amandman može da se iskoristi i ako Tramp bude oslobođen

Iako je podložan pravnoj debati, neki eksperti smatraju da može. Međutim, i za ovo je potrebno glasanje u Senatu koji će, sada biti pod kontrolom demokrata, pa je moguće i da će proći.

Foto:REUTERS/Leah Millis

Kako će Tramp reagovati

To niko ne zna. Tramp do sada nije preuzeo nikakvu odgovornost za haos koji je izbio u Vašingtonu iako je pozvao pristalice da krenu na Kapitol i podsticao ih. Posle glasanja u Predstavničkom domu pozvao je Amerikance da pomognu da se spuste tenzije. Postoji jedna važna razlika u odnosu na prethodni impičment – Tramp više ne može da tvituje.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare