Donbas Donjetsk Ukrajina
Donbas Donjetsk Ukrajina Foto:Ilya Pitalev / Sputnik / Profimedia

SAD su upozorile da Rusija planira da formano "anektira" regione Donjecka i Luganska na istoku Ukrajine.

Majkl Karpenter, američki ambasador u Organizaciji za Evropsku bezbednost i saradnju je rekao novinarima u Vašingtonu da novi izveštaji pokazuju da će Rusija pokušati da pripoji takovazne Donjecku Narondu Republiku i Lugansku Narodnu Republiku Rusiji.

U izveštajima se navodi da Rusija planira da organizuje referendume negde sredinom maja.

„Ovo je direktno iz knjige Kremlja“, dodao je on.

PROČITAJTE JOŠ:

Karpenter je rekao da SAD takođe veruju da Rusija razmatra sličan plan za treći region u Hersonu, gde je Moskva nedavno učvrstila svoju kontrolu i sada nameće upotrebu ruske valute rublje.

Navodi se da se takvi lažni izbori i referendumi neće smatrati legitimnim, kao ni pokušaji pripajanja ukrajinski teritorije.

Karpenter je takođe rekao da je moguće da će ruski lideri pokušati da preuzmu i druge delove Ukrajine, nametanjem „marionetskih opunomoćnika“ u lokalnim vlastima i proterivanje demokratski izabranih predstavnika. On je dodao da se činilo da je to bio početni cilj Moskve u Kijevu – plan koji je uključivao postavljanje novog ustava u UKrajini – ali da su ruske snage bile prinuđene da se povuku na istok i jug zemlje nakon što nisu uspele da zauzmu prestonicu.

BONUS VIDEO: Snimak čeličane iz Marijupolja iz vazduha

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar