Vladimir Zelenski
Vladimir Zelenski Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski obratio se ukrajinskom narodu povodom komentara koje je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izneo u ponedeljak, kada je naveo da je Adolf Hitler imao "jevrejsku krv" i da su "najveći antisemiti obično Jevreji".

„Takav antisemitski napad njihovog ministra znači da je Rusija zaboravila sve lekcije iz Drugog svetskog rata. Ili možda nikada nisu ni učili te lekcije“, rekao je Zelenski.

Zelenski je istakao: „Juče je ruski ministar otvoreno i bez oklevanja rekao da su najveći antisemisti navodno među samim Jevrejima“.

Reči Sergeja Lavrova su izazvale žestok odgovor u Izraelu, a izraelski ministar spoljnih poslova Jair Lapid ih je nazvao „neoprostivim i nečuvenim“, dodajući da „Jevreji nisu sami sebe ubijali u Holokaustu“.

PROČITAJTE JOŠ:

„Naravno da je danas u Izraelu veliki skandal u vezi sa ovim rečima. Međutim, iz Moskve niko ne čuje zamerne ili izgovore. Vlada tišina“, rekao je Zelenski.

Zelenski se zapitao kao se tako nešto moglo reći uoči godišnjice pobede nad nacizmom.

„Ove reči znače da najviši ruski diplomata okrivljuje jevrejski narod za nacističke zločine. Bez komentara“, rekao je Zelenski.

BONUS VIDEO: Muzej u Marijupolju u ruševinama

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar