Foto: Mediabiro

Američka ambasada u Podgorici oglasila se povodom izglasavanja nepoverenja crnogorskoj vladi u nacionalnom parlamentu.

“Promene vlada su obeležje parlamentarnih demokratija, dok je pravo na mirne demonstracije osnovno demokratsko pravo. Sjedinjene Države očekuju da će izabrani lideri Crne Gore, kroz dijalog i u skladu sa demokratskim procesima, raditi zajedno na formulisanju konstruktivnog puta napred za građane Crne Gore”, navodi se u odgovoru na upit Glasa Amerike.

Istaknuta je i spremnost za saradnju sa vladajućom većinom koja će Crnu Goru voditi u smeru evropskih integracija.

“Sjedinjene Države će sarađivati sa svakom demokratski formiranom vladom koja obezbjeđuje napredak Crne Gore na evroatlantskom putu, uključujući ubrzanje pristupanja EU, jačanje članstva u NATO-u i podršku zajedničkim vrednostima”, navedeno je u odgovoru ambasade Sjedinjenih Država u Crnoj Gori.

procitajte jos:

Prethodno je, u pisanom odgovoru Glasu Amerike, portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez ukazala da je Evropska unija pratila događaje u Skupštini Crne Gore, koja je izglasala nepoverenje Vladi Zdravka Krivokapića.

Pisonero Hernandez je rekla i da veruje da će nova Vlada biti formirana bez većeg odlaganja.

Skupština Crne Gore izglasala je u petak nepoverenje Vladi, a za inicijativu vladajuće koalicije „Crno na bijelo“ i opozicije glasalo je 43 poslanika, dok je 11 je bilo protiv. Poslanici vladajućeg Demokratskog fronta, Socijalističke narodne partije i Pokreta za promjene napustili su salu uoči glasanja. Inicijatori smene Vlade rekli su da DPS Mila Đukanovića neće biti deo nove, manjinske Vlade.

„Pažljivo smo pratili kako je glasao crnogorski parlament. Pozivamo sve političke partije da se fokusiraju i rade zajedno na sprovođenju reformi potrebnih za članstvo u EU, u konstruktivnom duhu i u interesu građana Crne Gore“, navodi se u odgovoru Pisonero Hernandez.

Portparolka Evropske komisije navodi i da je formiranje nove Vlade u rukama političkih aktera u Crnoj Gori.

„Verujemo da će se to desiti bez većeg odlaganja“.

Pisonero Hernandez je istakla da „EU od svake vlade Crne Gore očekuje da ostvari očekivanja građana i napreduje na putu ka članstvu u EU“.

Poslanik koalicije „Crno na bijelo“ Miloš Konatar rekao je da će razgovori o novoj Vladi početi već u subotu, te da je njegov lični stav da mandatar treba da bude lider pokreta URA i dosadašnji potpredsednik Vlade, Dritan Abazović.

„Bez obzira sto je smenjena vlada, ovo je iskorak ka demokratiji u Crnoj Gori, to nije nikakva apokalipsa, izabraće se nova vlada, verujem bolja od prethodne” , naglasio je Konatar.

Vlada Zdravka Krivokapića izglasana je u decembru 2020, posle izbora na kojima je prekinuta vladavina Đukanovićevog DPS-a duga tri decenije. Vladu su činili Demokratski front, pokret URA i Demokrate.

Bonus video: Žarko Korać i Đorđe Vukadinović: Crnu Goru čeka period nestabilnih i slabih vlada

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram