Foto: gov.me

Sjedinjene Države očekuju od Crne Gore da ispoštuje svoje pravne procedure da ili brzo formira novu vladu u službi zemlje ili sazove vanredne parlamentarne izbore, saopšteno je za Glas Amerike iz Stejt depertmante, povodom odluke Skupštine Crne Gore da u izglasa nepoverenje Vladi premijera Dritana Abazovića.

Neimenovani portparol Stejt departmenta je u odgovoru na upit Glasa Amerike naveo da je „izglasavanje nepoverenja parlamentarna demokratija na delu, gde crnogorski narod, kroz svoje izabrane predstavnike, poziva vladu na odgovornost“.

„Sjedinjene Države će podržati bilo koju demokratski izabranu vladu koja osigurava napredak Crne Gore u evroatlantskim integracijama, što obuhvata ubrzanje procesa pristupanja Evropskoj uniji, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, jačanje NATO učešća, promovisanje inkluzivnog i građanski orijentisanog društva, i nastavak pozivanja Rusije na odgovornost zbog brutalnog rata protiv Ukrajine“, navodi se u reagovanju.

Na pitanje Glasa Amerike da li će Sjedinjene Države podržati učešće Demokratskog fronta (DF) u eventualnoj novoj vladi, portparol Stejt departmenta je ponovio da SAD ne smatraju DF partnerom, zato što „ne podržavaju evropske vrednosti, u šta spada i kritički odnos prema ruskoj agresiji protiv Ukrajine, i nisu pokazali liderstvo ili spremnost da postignu napredak u ključnim reformama potrebnim za pristupanje EU“.

Poslanici crnogorskog parlamenta izglasali su nepoverenje 43. vladi Dritana Abazovića, nakon što je inicijativu Demokratske partije socijalista i njenih partnera, nezadovoljnih potpisivanjem Temeljnog ugovora sa SPC, podržala Demokratska Crna Gora. Inicijativu o nepoverenju Vladi podržalo je 50 poslanika, dok je jedan bio protiv u 81-članom parlamentu.

BONUS VIDEO: Glasanje o nepoverenju Vladi Crne Gore


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar