Foto: YILMAZ SAVAS KANDAG / Alamy / Alamy / Profimedia

SAD su danas objavile da nude do 10 miliona dolara nagrade za informacije koje će dovesti do hapšenja čoveka koji je bio "teroristički mozak" napada na jedan hotel u Keniji 2019. godine, kada je poginula 21 osoba, među kojima i jedan Amerikanac.

SAD tragaju za Mohamudom Abdijem Adenom, koga predstavljaju kao vođu islamističke grupe Šebab čije sedište je u Somaliji. Ta grupa je izvela više krvavih napada u susednoj Keniji.

Grupa Šebab, povezana s Al Kaidom, preuzela je odgovornost za napad 15. januara 2019. na luksuzni hotel kompanije „DusitD2“ u glavnom gradu Kenije, Najrobiju, i držala ga pod opsadom 20 sati. Najmanje 21 osoba je ubijena, među kojima i jedan američki državljanin, a mnogi su ranjeni.

Kenijske vlasti su tada saopštile da su svi napadači ubijeni.

„Mohamud Abdi Aden, vođa Šebaba, je bio deo ćelije koja je planirala napad na hotel“ rekla je novinarima u Najrobiju ambasadorka SAD u Keniji Meg Vitman. Ona je rekla da SAD nude nagradu do 10 miliona dolara za informacije koje će dovesti do hapšenja tog čoveka, koji je predstavljen da je državljanin Kenije, kao i drugih lica umešanih u opsadu hotela.

Šef kenijske Uprave za kriminalne istrage Amih Mohamed Ibrahim je rekao da je Aden „teroristički mozak“ tog napada.

Ta grupa se bori od 2007. protiv vlade Kenije koju podržava međunarodna zajednica. Vašington ih smatra terorističkom organizacijom od 2008. godine.

Grupa Šebab je izvela više napada u Keniji od 2011. kadaa je ona poslala vojsku u Somaliju da se bori protiv radikalnih islamističkih grupa. Grupa Šebab je 2013. napala trgovinski centar u Najrobiju, a tokom četvorodnevne opsade poginulo je 67 ljudi. U 2015. godini u napadu na univerzitet Garisa, na istoku Kenije, ubijeno je 148 osoba, a gotovo svi su bili studenti. Većina je ubijena kada su identifikovani kao hrišćani.

U novembru su SAD objavile da nude do 10 miliona dolara za informacije koje će omogućiti da se identifikuju trojica radikalnih islamističkih šefova Šebaba u Somaliji, Ahmed Diri, Mahad Karate i Džehad Mostafa.

***

BONUS VIDEO: Dijamant od 48 miliona dolara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar