Ilon Mask
Ilon Mask Foto:EPA-EFE/BRITTA PEDERSEN

Vlasnik "Tesle" i "Tvitera" Ilon Mask ušao je u Ginisovu knjigu rekorda kao najveći gubitnik u istoriji, jer je od novembra 2021. do decembra 2022. izgubio oko 165 milijardi dolara, prema Ginisovoj knjizi rekorda.

Ovi brojevi baziraju se na podacima Forbsa, ali je Ginis naveo da drugi izvori nagoveštavaju da bi gubici Ilona Maska mogli da budu čak i veći, prenosi BBC.

U saopštenju Ginisa se navodi da je „tačan iznos Maskovog gubitka gotovo nemoguće utvrditi“, jer neki mediji procenjuju da je u 2022. izgubio više od 200 milijardi dolara, ali je nesporno da je on oborio dosadašnji rekord, koji je sa gubitkom od 58,6 milijardi dolara u 2000. godini držao japanski investitor Masajoši Son.

Maskovo smanjenje bogatstva u najvećoj meri je posledica velikog pada vrednosti akcija „Tesle“, koje su izgubile oko 65 odsto vrednosti tokom najgore godine u istoriji kompanije, prenosi N1.

Mask nije jedini milijarder čije je bogatstvo smanjeno 2022. godine, jer su američki milijarderi lane ukupno izgubili 660 milijardi dolara.

PROČITAJTE JOŠ:

Na drugom mestu liste prošlogodišnjih gubitnika nalazi se vlasnik „Amazona“ Džef Bezos, koji je ostao bez 80 milijardi dolara, a prethodni rekord je oborio i vlasnik kompanije „Meta“ Mark Zakerberg, koji je prošle godine izgubio 78 milijardi dolara.

Uprkos rekordnom gubitku, Mask je i dalje drugi najbogatiji čovek sveta. Forbs je 2021. njegovo bogatstvo procenio na 320 milijardi dolara, a sada mu je ostalo „samo“ 138 milijardi.

Prema podacima Forbsa, najbogatiji čovek na svetu trenutno je Francuz Bernar Arno, sa imovinom vrednom 190 milijardi dolara.

BONUS VIDEO: Mirovni plan Ilona Maska