Foto:REUTERS/Kai Pfaffenbach

Američka ekonomija je u 2020. godini zabeležila najveće gubitke još od Drugog svetskog rata, što je posledica pandemije Kovida 19 virusa koji je osim zdravlja, naštetio uslužnim delatnostima i sektoru aviosaobraćaja – ostavljajući milione američkih građana bez posla.

Pročitajte još:

Ukupan gubitak od 3,5 odsto u prošloj godini u recesiji koja je formalno počela u februaru – najveći je od 1946. Prethodio mu je rast od 2,2 procenata u 2019. Ekonomski gubici uzrokovani globalnom pandemijom prvi su posle više od deset godina i ekonomske krize koja je svet pogodila tokom 2007-2009.

Pregled koji je u četvrtak objavio Sekretarijat za trgovinu ukazuje da je krajem 2020. povećana proizvodnja i započet oporavak od posledica pandemije. To se, međutim, događa u trenutku povećanja broja obolelih od Kovida – ali i potrošnje skoro tri hiljade milijardi dolara novčane pomoći dodeljenih građanima na osnovu odluke američkih vlasti.

Federalne rezerve zadržale su vrednost referentne kamatne stope tokom noći oko nule i obavezale se kupovinom obveznica nastaviti da usmeravaju novac u ekonomiju.

“Poslednjih meseci tempo oporavka ekonomije i zapošljavanja je umeren”, saopštile su Federalne rezerve.

Podaci o nezaposlenosti

Sekretarijat za rad objavio je da se 847.000 građana prijavilo za naknadu za nezaposlene tokom protekle nedelje.

Od 22,2 miliona izgubljenih radnih mesta u martu 2020, kada su antipandemijske mere stupile na snagu, zaposlenje je pronašlo 12,4 miliona ljudi.

 

Inače, u poslednja tri meseca 2020. bruto društveni proizvod povećan je za 4 procenta na godišnjem nivou. Razlog za to bilo je, kako izveštava agencija Rojters, neodobravanje drugog novčanog paketa pomoći, smanjenje vrednosti prosečne potrošačke korpe – što je zasenilo povećanje proizvodnje i situaciju na tržištu nekretnina.

Značajno nazadovanje, nakon rasta od 33,4 odsto u periodu između jula i septembra 2020, uticalo je da bruto društveni proizvod ostane znatno ispod nivoa sa kraja 2019. Budući da pandemija još nije pod kontrolom – stručnjaci očekuju dodatna ekonomska usporavanja u prva tri meseca 2021, pre poboljšanja koja se očekuju na leto – kada, između ostalog, više građana bude vakcinisano.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar